Premier Kok bezorgd over EMU-discussie in Europa

DEN HAAG, 15 NOV. Minister-president Kok is bezorgd over de discussies in diverse Europese landen over de Europese Monetaire Unie. “Ik maak me ongerust over de publieke opinie. Niet alleen in Duitsland, maar ook in andere landen”, aldus Kok vanmorgen in de Eerste Kamer. In de senaat worden deze week de algemene politieke beschouwingen gehouden.

Kok noemde het “dodelijk” voor de Europese samenwerking als zou worden afgezien van de vorming van een monetaire unie. “Ik zie geen toekomst voor politieke samenwerking als de economische samenwerking niet doorgaat. Als je in Europese samenwerking gelooft, is de EMU daarvoor een sleutelbegrip”, zei Kok.

Reagerend op de discussie in Duitsland, daar onder andere aangezwengeld door de SPD, ziet Kok geen reden om de criteria voor toetreding tot de EMU nader aan te scherpen. Ook zouden de Europese landen zich moeten houden aan het afgesproken tijdschema dat er onder andere in voorziet de Europese Monetaire Unie in 1999 van start te laten gaan. Kok vindt anderszins ook niet dat de criteria voor bepaalde landen om politieke redenen zouden moeten worden versoepeld. “Dat zou de meest ernstige fout zijn die we kunnen maken”, zei Kok. Hij erkende dat dit voor Nederland betekent dat eind 1997 de staatsschuld quote een dermate dalende lijn moet vertonen dat aan de toetredingscriteria wordt voldaan.