Peso zakt ver weg, optimisme Mexico groeit

MEXICO-STAD, 15 NOV. De Mexicaanse peso is gisteren opnieuw op een dieptepunt uitgekomen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Tegelijkertijd presenteerde de regering van Mexico een optimistisch getoonzette verwachting van de economie in 1996.

De peso daalde gisteren in de loop van de dag tot een absoluut diepterecord van 8,30 voor een dollar. Na interventie door de centrale bank eindigde de Mexicaanse munt op 8,05. Het rentepercentage over de toonaangevende Cetes-obligaties met een looptijd van 28 dagen werd op 59,9 procent vastgesteld. De beurs van Mexico-Stad daalde met ruim een half procent.

In de Kamer van Afgevaardigden presenteerde de Mexicaanse minister van financiën, Guillermo Ortíz, evenwel een optimistisch beeld van de economie het volgende jaar. De Mexicaanse regering verwacht een economische groei van ten minste drie procent en een inflatie die zakt tot 20,5 procent. “Het herstel is gegarandeerd”, aldus Ortíz. Voor dit jaar zijn de verwachtingen echter aanzienlijk minder gunstig. Het bnp krimpt vermoedelijk met 7 procent, terwijl de inflatie ruim boven de 50 procent zal uitkomen. Meer dan een miljoen Mexicanen hebben al hun baan verloren sinds het begin van de crisis, bijna een jaar geleden als gevolg van de abrupte devaluatie van de peso.

In de financiële wereld heerst vooral verwarring en een groot gebrek aan vertrouwen in de Mexicaanse regering en haar economische beleid. David Komansky, directeur van het Amerikaanse beursbedrijf Merill Lynch, riep gisteren de Mexicaanse en internationale financiële wereld op “meer vertrouwen te tonen in Mexico”. Komansky sprak ter gelegenheid van de opening van het Mexicaanse kantoor van zijn bedrijf. Een Europese bankier zei desgevraagd over het economische programma van Mexico dat “ze hier geen fouten maken, de Mexicaanse regering doet het goed”. Ook internationale financiële instellingen als het IMF hebben zich in lovende bewoordingen uitgelaten over het Mexicaanse economische herstelprogramma. Desondanks hebben de markten in de afgelopen weken negatief gereageerd.

In de loop van deze week moet duidelijk worden met welke maatregelen de regering denkt de economie te kunnen stimuleren. Daaronder zullen vermoedelijk fiscale stimulansen voor het bedrijfsleven zijn. De Mexicaanse economie wordt momenteel gedragen door exporten. Na de initiële devaluatie van de peso eind vorig jaar is het tekort op de handelsbalans omgeslagen in een overschot. Maar de interne vraag is vrijwel geheel komen stil te liggen.

De voortgaande ontwaarding van de peso heeft inmiddels ook geleid tot klachten van de exporteurs, die voor hun grondstoffen veelal afhankelijk zijn van met dollars betaalde importen. De recessieve economie gekoppeld aan de torenhoge rentetarieven heeft geleid tot een crisis in de bancaire sector. Faillissementen zijn tot nu toe voorkomen dankzij het steunfonds voor de Mexicaanse banken waarnaar al vier miljard dollar is overgeheveld van een internationale lening van in totaal 51 miljard dollar. Een analist in Mexico-Stad zei niet uit te sluiten dat “de bancaire sector de komende tijd nog een verrassing te zien zal geven”. Daarbij doelde hij op een mogelijk bankroet van een kleinere Mexicaanse bank.

    • Reinoud Roscam Abbing