Peres waarschuwt voor 'storm van geweld' over Israel

TEL AVIV, 15 NOV. Waarnemend premier Shimon Peres heeft gisteravond gewaarschuwd dat “Israel voor een onvoorzien heftige storm van geweld staat”.

In een vraaggesprek met de Israelische tv zei hij dat er ook waarschuwingen zijn dat er aanslagen op hem zullen worden gepleegd. Op de vraag of hij een kogelvrij vest draagt, dat premier Yitzhak Rabin het leven had kunnen redden, antwoordde Peres dat hij heeft besloten “niet met de veiligheidsagenten te redetwisten”. Foto's in de Israelische pers vandaag wijzen uit dat Peres gisteren, tijdens een tocht over de Westelijke Jordaanoever om de gevolgen van de terugtrekking van de Israelische troepen uit Jenin te bestuderen, een kogelvrij vest droeg.

Vanmorgen heeft de politie twee studenten van een jesjiva, religieus opleidingsinstituut, gearresteerd die het graf van premier Rabin op de Herzl-berg in Jeruzalem schonden. Een van de studenten spuugde erop, de ander stond op het punt erop te plassen toen ze door veiligheidsagenten werden gearresteerd.

De Israelische veiligheidsdienst is ook actief tegen extremistische joodse kringen in de VS. Amerikaanse joden die ervan worden verdacht banden te hebben met organisaties als Kahana Chai (Kahane Leeft, genoemd naar de in de VS vermoorde rabbijn Meir Kahane, leider van de Kach-beweging), worden niet meer tot Israel toegelaten. Tegelijk heeft de openbare aanklager aangekondigd kolonisten in bezet gebied tegen wie eerder proces-verbaal is opgemaakt wegens verstoring van de openbare orde en het vandaliseren van bezit van Palestijnen, voor de rechter te dagen. In totaal zullen meer dan 120 kolonisten, leden en aanhangers van onder andere de Kach-beweging, moeten voorkomen. Minister van justitie Liba'i heeft hiertoe besloten tegen de achtergrond van scherpe kritiek dat de rechterlijke macht tot dusverre te lankmoedig is geweest jegens kolonisten die van allerlei overtredingen wowrden verdacht.

De woordvoerder van president Ezer Weizman heeft vanmorgen laten weten dat Peres vanavond opdracht zal krijgen een nieuwe regering te vormen. Ook Likud-leider Binyamin Netanyahu heeft gisteren Peres bij president Weizman als kabinetsformateur aangewezen. Het is de eerste maal in Israels geschiedenis dat de leider van de grootste oppositiepartij iets dergelijks doet. Netanyahu zei onmiddellijk na de moord op Rabin dat zijn partij niet accepteert dat kogels bepalen wie er aan het hoofd van de regering komt te staan. Peres hoopt op zijn minst één religieuze partij in zijn regeringscoalitie te loodsen, die naar de uitspraken van de verschillende partijleiders te oordelen voor de algemene verkiezingen in november 1996 niet in gevaar zal komen.