Nutricia zorgt op beurs voor grote opwinding

AMSTERDAM, 15 NOV. Het voedingsfonds Nutricia trok vanochtend de grootste aandacht op de Amsterdamse beurs. Na bekendmaking dat de Britse grootaandeelhouder Unigate zijn belang van 29 procent in Nutricia van de hand gaat doen, zakte de koers direct na opening met enkele guldens. Ook deden verhalen de ronde over handel met voorkennis in opties Nutricia.

AMSTERDAM Anderhalf uur na start van de handel in Nutricia was de koers al 3,60 gedaald tot 113,70 bij een ongewoon hoge omzet van ruim 360.000 aandelen. Vanochtend kreeg het verhaal rond Nutricia echter een vervolg toen op de optiebeurs het gerucht de ronde deed dat er de afgelopen dagen op de optiebeurs met voorkennis zou zijn gehandeld in opties Nutricia. Bestuurslid E. van Veen van Nutricia reageerde ontsteld op de verhalen. Van Veen kan zich nauwelijks voorstellen dat mensen voortijdig lucht hebben gekregen van de overeenkomst.

Niettemin werden op de optiebeurs begin deze week en vorige week vrijdag op grote schaal contracten in putopties in het Zoetermeerse fonds afgesloten, tegen koersen van 115 tot 120. “Hier lijkt duidelijk iets aan de hand”, aldus een beursmakelaar. “Het kan niet anders of er volgt een onderzoek naar misbruik van voorkennis.”

De AEX, waarin Nutricia niet is opgenomen, steeg met 0,98 punt tot 459,80. Vooral de financiële waarden waren gewild. De Midkap-index, waarin Nutricia het zwaarst meetelt, daalde 2,01 punt tot 553,90. De dollar zakte in de malaise rond de Amerikaanse staatsbegroting anderhalve cent tot 1,5720.

De obligatiemarkt was vast, met een winst van een gulden voor de elfjarige lening van ABN Amro met expiratie in 2001. Verder stegen de obligatiekoersen met een stuiver tot drie dubbeltjes.

Bij de hoofdfondsen waren de verzekeraars in trek. De koers van Fortis steeg met 2,30 tot 104,30. Aegon kende procentueel een zelfde koerswinst, met een stijging van 1,40 tot 64,20. ING trok 1,10 gulden aan tot 99,40.

Een relatief hoog verlies leed papierproducent KNP BT, die zeven dubbeltjes inleverde tot 43,80. Heineken lijkt beleggers wat te duur te worden. Het bierfonds zakte tachtig cent tot 285,70. Eveneens in de voedingsector zakte Unilever ook acht dubbeltjes tot 202,30.

Op de Europese valutamarkten is de koers van de Amerikaanse dollar vanmorgen gedaald. Rond 12.00 uur werd 1,5720 genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,5855 gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs op Wall Street liet zich gisteren niet van de wijs brengen door de begrotingscrisis in de Verenigde Staten. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen, die de voorgaande dag voor de vierde achtereenvolgende keer sloot op een recordniveau, daalde met slechts 1,09 punt tot 4871,81.

De verhouding tussen de aantallen lager en hoger sluitende fondsen bedroeg 13 tegen 9. De omzet was met 353 miljoen aandelen aan de matige kant, maar wel groter dan het totaal van 292 miljoen de voorgaande dag.

TOKIO De Japanse effectenbeurs sloot vandaag lager na een rustig handelsverloop. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 119,77 punten ofwel ongeveer 0,7 procent tot 17.682,74. Vooral aandelen in de technologiesector stonden onder druk.