Nieuwe houding Israel jegens Syrië

TEL AVIV, 15 NOV. Israel zoekt onder waarnemend premier Shimon Peres naar nieuwe wegen om het vastgelopen vredesoverleg met Syrië nieuw leven in te blazen.

In een vraaggesprek met de Israelische tv verduidelijkte Peres gisteravond dat hij het vredesoverleg met Syrië in een bredere context wil plaatsen door behalve over veiligheid gelijktijdig ook over alle andere problemen te onderhandelen. Deze benadering van de vredesproblematiek met Syrië was op verzet gestuit bij zijn voorganger, de begin deze maand vermoorde premier Yitzhak Rabin. Wegens zijn militaire achtergrond had deze de nadruk gelegd op de veiligheidsstructuur waarin een Israelisch-Syrische vrede moest worden verpakt, na het opgeven van de hele of grootste delen van de in 1967 veroverde Hoogvlakte van Golan.

De Egyptische minister van buitenlandse zaken, Amr Moussa, heeft gisteren de Syrische president Hafez al-Assad over de koerswijziging van de Israelische politiek ingelicht. “Ik verwacht aangename verrassingen van de zijde van Israel”, zei de Egyptenaar gisteren in een vraaggesprek met CNN.

Peres zei dat het volgens hem geen zin heeft met een vredesregeling met Syrië te wachten “omdat Israel ook over tien jaar voor vrede dezelfde prijs zal moeten betalen. Daarom is het jammer te wachten, verliezen te lijden (soldaten die sneuvelen in Libanon) en een andere vredesprijs te betalen.”

Peres toonde zich teleurgesteld dat Syrië heeft nagelaten in het openbaar tekenen van medeleven met Israel na de moord op Rabin te betuigen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, had de Syrische leiders verzocht dit te doen, maar had volgens Peres bij hen geen gehoor gevonden. Een blijk van medeleven had het voor Peres gemakkelijker gemaakt een hoge vredesprijs aan Syrië bij het thuisfront te verdedigen. Volgende week komt de Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross weer naar het Midden-Oosten om het Israelisch-Syrisch vredesproces in een nieuwe situatie, met een nieuw Israelisch perspectief, weer in Washington aan te zwengelen.