Matige opkomst bij acties politie in Amsterdam

AMSTERDAM, 15 NOV. Opnieuw heeft de politie vandaag op verschillende plaatsen in het land gedemonstreerd voor een nieuwe cao. In het kader van een estafette-actie legde het korps Amsterdam-Amstelland het werk neer van 9 tot 12 uur en was er een manifestatie bij de RAI, waar de politievakbeurs wordt gehouden. Hierbij waren volgens een woordvoerder van de Algemene Christelijke Politiebond ruim driehonderd mensen aanwezig. De opkomst was lager dan verwacht.

De districtbureaus in Amsterdam-Oost, -Zuid en -Bijlmer draaiden vandaag op een minimale politiebezetting. De komende dagen verlenen zij alleen noodhulp. Actiecoördinator L. Van Veen: “De noodhulp is gegarandeerd, maar de mensen zullen ongetwijfeld iets van de acties merken. Zo hebben aanrijdingen zonder letsel een lage prioriteit en zal bij foutparkeren geen proces-verbaal worden opgemaakt. Maar we houden genoeg mensen op het bureau die er op uit kunnen als er iets ernstigs gebeurt.”

Ook in het korps Zuid-Holland-Zuid waren vandaag werkonderbrekingen. In Dordrecht, Sliedrecht en Oud-Beijerland lag het werk stil van 10 tot 11 uur, in Zwijndrecht en Gorinchem van 13 tot 14 uur.

In de nacht van maandag op dinsdag wezen de bonden het laatste bod van minister Dijkstal van binnenlandse zaken af. Het grootste twistpunt is de onregelmatigheidstoeslag. Dijkstal wil een groot deel hiervan, tachtig procent, de komende jaren geleidelijk gaan uitkeren aan de korpsleiding, die daarmee dan de onderbezetting van de politie in de avonduren moet bestrijden. De overige twintig procent blijft gekoppeld aan het salaris. De bonden eisen dat die twintig procent een vaste component van het salaris wordt en dat de overige tachtig procent blijft gehandhaafd als toeslag.

Bij de RAI sprak de voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de Nederlandse Politie Bond H. van Rijn de politiemensen toe. “Het kabinet laat de politie genadeloos vallen.” De acties gaan sommige agenten niet ver genoeg. “Ik vind de acties te zwak, niemand heeft er last van”, zegt agent M. Hillgers. Bij hardere acties denkt hij aan het vastzetten van het verkeer.