Leger en politie paraat in Algerije

ALGIERS, 15 NOV. De Algerijnse veiligheidsdiensten hebben zeer scherpe maatregelen genomen om aanslagen te voorkomen die door moslim-extremisten zijn aangekondigd om morgen de eerste ronde van de presidentsverkiezingen te verstoren. Met name als gevolg daarvan is de hoofdstad Algiers nu al sinds vrijdag, toen een Franse non werd vermoord, zo goed als vrij van het gebruikelijke geweld. Bij een bomexplosie bij Tizi Ouzou, in Kabylië, vielen echter drie doden.

Duizenden politiemannen en militairen zijn opgesteld in de hoofdstraten van Algiers en op kruispunten en rotondes. Het aantal controleposten en patrouilles is eveneens aanzienlijk opgevoerd. In totaal zullen morgen volgens officieuze schattingen ongeveer 300.000 leden van de veiligheidsdiensten in heel Algerije actief zijn.

De bijna 15 miljoen ingeschreven kiezers hebben de keus uit vier kandidaten: president Liamine Zéroual, de Berberse anti-fundamentalist Said Sa'adi, de gematigde fundamentalist sjeik Mahfoud Nahnah en Noureddin Boukrouh van de Vernieuwingspartij. Allen riepen gisteren de Algerijnen op massaal te komen stemmen. De meeste oppositiepartijen en het verboden, fundamentalistische Front van Islamitische Redding daarentegen boycotten de verkiezingen. (Reuter, AFP)