Kabinet wil weer praten over de beschermingsconstructies

ROTTERDAM, 15 NOV. Het kabinet gaat opnieuw praten met de effectenbeurs en de Veuo (de vereniging van beursfondsen) over de regeling, die beschermingsconstructies tegen vijandige overnames moet terugdringen. Eerder had minister Zalm (financiën) duidelijk gemaakt dat hij het compromis dat de beurs en de Veuo dit jaar hadden bereikt, niet ver genoeg vond gaan. Zalm dreigt met wetgeving te komen.

Gisteren is tijdens een speciaal beraad tussen de ministers van financiën, economische zaken, sociale zaken, justitie en premier Kok besloten een delegatie naar de partijen te sturen. Over de inzet van die nieuwe onderhandelingen wilden de woordvoerders van de ministeries vanochtend niets zeggen. Veuo-voorzitter jhr F. Sickinghe reageerde vanochtend verrast op het bericht dat het kabinet verder wil praten. “Ik weet daar nog niets van. Ik heb nog geen enkel signaal uit Den Haag mogen ontvangen en vind het weinig elegant dat ik het uit de krant moet lezen”. Sickinghe zegt te hebben verwacht dat het voorstel van de beurs en de Veuo zonder meer zou zijn overgenomen door het kabinet. “Er over praten kan altijd”, aldus Sickinghe: “We willen het best nader toelichten”. Hij is echter niet bereid belangrijke wijzigingen te accepteren. “Tenzij het gaat over ondergeschikte punten, maar met wezenlijke veranderingen gaan we niet akkoord.” Op de vraag wat ondergeschikte punten zouden kunnen zijn, wil Sickinghe niet ingaan. De Amsterdamse effectenbeurs wil eerst een officiële uitnodiging krijgen alvorens inhoudelijk te reageren.

Eerder deze week riep werkgeversvoorzitter Rinnooy Kan van VNO-NCW het kabinet op niet te sleutelen aan de regeling zoals de beurs en de Veuo die hebben ontworpen. Volgens dat compromis moet er een panel van deskundigen komen dat beoordeelt of beschermingsconstructies die bedrijven hebben opgeworpen, weer moeten worden afgebroken. Een potentiële overnemer die tenminste 70 procent van de aandelen of certificaten in handen heeft mag daarvoor na een 'afkoelingsperiode' van anderhalf jaar een verzoek indienen. Het bedoelde panel geeft volgens de beoogde regeling een advies aan de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof dat een beslissing moet nemen.

Beschermingsconstructies zijn anders dan in bijvoorbeeld Angelsaksische landen, een in Nederland veel voorkomend verschijnsel. Het compromis tussen Veuo en beurs kwam na moeizame onderhandelingen tot stand. Zalm zou het voor potentiële overnemers echter nog makkelijker willen maken. Een woordvoerder van economische zaken wil niet zeggen of de bereidheid van het kabinet om opnieuw te gaan praten te maken heeft met de oproep van Rinnooy Kan om het compromis in tact te laten. “VNO-NCW is niet direkt een partij. Zij heeft enkel haar mening over een en ander gegeven,” aldus de woordvoerder.