Jeltsin wil Doebinin als president van centrale bank

MOSKOU, 15 NOV. De Russische president Jeltsin heeft gisteren ex-minister van financiën Sergei Doebinin voorgedragen als president van de centrale bank. Doebinin moet de opvolger worden van Tatjana Paramonova, die Jeltsin vorige week ontsloeg onder zware druk van de Doema, het Russische parlement.

De 44-jarige econoom Doebinin geldt als een voorstander van economische hervormingen. Hij was minister van financiën van februari tot oktober 1994 als opvolger van de nog radicalere hervormer Boris Fjodorov. Dubinin moest het veld ruimen na een dramatische val van de koers van de roebel, samen met president Gerastsjenko van de centrale bank. Volgens waarnemers moest Jeltsin Doebinin toen offeren om te worden verlost van Gerastsjenko, een man van het oude regime die de bankbiljettenpers op volle toeren liet draaien.

Gerastsjenko's opvolgster Paramonova pakte het monetaire beleid heel anders aan. Ze hield de rente hoog en was zuinig met kredieten, waardoor de inflatie gestaag omlaag ging. Haar beleid kreeg veel waardering in westerse landen, maar de nationalisten en communisten in de Doema waren er minder blij mee. Het parlement weigerde de benoeming van Paramonova formeel te bekrachtigen, waardoor Jeltsin haar moest laten vallen. Vice-president Chandroejev is nu waarnemend president.

De Doema zal zich waarschijnlijk komende vrijdag buigen over de voordracht van Doebinin. Ook hij kan vermoedelijk op de nodige tegenstand rekenen. Dat heeft vooral te maken met zijn huidige positie als bestuurslid van het staatsgasmonopolie Gazprom. Conservatieve parlementsleden vinden dat Gazprom veel te veel macht heeft op economisch en politiek terrein. (Reuter)