GETROFFEN KONINGIN

Een mini-sprookje van Grimm: koningin Elizabeth van Engeland werd tijdens een jachtpartij getroffen door een neergeschoten korhoen. Zij gilde een beetje en hield er een blauwe plek op haar schouder aan over. En wie weet zette ze ook wel de tanden in de smakelijke dader...Tijdens de presentatie van het boek 'Wildgerechten', in het in de Apeldoornse kroondomeinen gelegen restaurant “de Echoput”, kon ik niet nalaten aan ex-huisarts en wilddeskundige Wil Huygen, die voor dit boek zulke leuke en interessante stukken over levend wild schreef, te vragen hoe groot de kans is dat ónze koningin iets dergelijks overkomt. Die kans blijkt nihil. Ten eerste worden mensen überhaupt al bijna nooit door uit de lucht vallende lekkernijen getroffen. Ten tweede zijn korhoenders in Nederland zeer zeldzaam en wordt er niet op gejaagd. In de buurt van de Holterberg leven nog een stuk of 100 van deze vogels en dat is dat. Er zijn in ons land heel veel vossen die al te gaarne op hoenderjacht gaan. In het fraaie 192 pagina's tellende gebonden boek 'Wildgerechten' van Peter Klosse en Echoputkok Theus de Kok dus geen hoenderrecepten. Het eerste exemplaar van 'Wildgerechten' (uitgeverij Tirion, ƒ 79,50) werd door restaurant-eigenaar Peter Klosse aan bijna-buurman mr. Pieter van Vollenhoven aangeboden. Dit boek blijkt ook heel geschikt voor vegetariërs omdat er zoveel heerlijke vleesloze recepten met fruit, groenten en bosprodukten als bessen en paddestoelen in staan. Als voorbeeld het recept voor:

Gekarameliseerde kastanjes 50 gram kristalsuiker 100 ml wildfond 200 ml slagroom 30 tamme kastanjes

Smelt de suiker in een pan met een dikke bodem. Voeg wanneer de suiker begint te karameliseren de wildfond en de slagroom toe. (Bij de poelier is kant en klare wildfond te koop. In het boek staan verschillende bouillon- en fondrecepten). De gekleurde suiker zal in eerste instantie hard worden, maar op laag vuur en onder af en toe roeren smelt deze weer en wordt het een gladde karamelsaus. Laat de kastanjes beetgaar koken in de saus. Neem de gare kastanjes uit de saus en laat de saus inkoken tot een stroperige karamel: giet deze weer op de kastanjes.

    • Anne Scheepmaker