Disney boekt voor het eerst jaarwinst

ROTTERDAM, 15 NOV. Euro Disney, exploitant van het pretpark Disneyland ten zuiden van Parijs, heeft in het op 30 september afgesloten boekjaar een netto winst geboekt van 114 miljoen Franse franc (ruim 36 miljoen gulden). Het is voor het eerst sinds de opening van het pretpark in 1992 dat Euro Disney een jaarwinst presenteert.

Dit heeft de directie van het bedrijf vanmorgen in Parijs bekend gemaakt. In het boekjaar 93/94 noteerde Euro Disney een verlies van 1,8 miljard franc. Het aantal bezoekers is in het afgelopen boekjaar toegenomen met 21 procent tot 10,7 miljoen. De totale omzet uit de exploitatie van hotels en het pretpark steeg met tien procent tot 4,6 miljard franc.

Het aantal hotelovernachtingen is met 14 procent toegenomen. De opbrengst uit de exploitatie van hotels nam met 16 procent toe tot 1,8 miljard franc. De bezettingsgraad van de Disney-hotels steeg met 8,5 procent tot 68,5 procent. Volgens de directie van Disney ligt de bezettingsgraad van hotels in Disneyland nu hoger dan de gemiddelde bezettingsgraad van hotelketens in Frankrijk.

Disney had in het afgelopen boekjaar bijzondere baten ter waarde van 112 miljoen Franse franc. Die kunnen grotendeels worden toegeschreven aan de inkoop van 2,7 miljoen franc aan eigen converteerbare obligaties. Voorts is de netto winst van het bedrijf gunstig beïnvloed door de financiële herstructurering die Euro Disney in 1994 heeft doorgevoerd.

De banken hebben Disney in het afgelopen boekjaar een groot deel van de rente op de totale portefeuille van leningen (ruim 15 miljard Franse franc) kwijtgescholden. Voorts is de netto winst gunstig beïnvloed door vervroegde aflossingen met een omvang van ongeveer zes miljard Franse franc. De komende vijf jaar zullen de rentelasten stap voor stap worden opgevoerd. Leasekosten en financiële baten vertegenwoordigden in het afgelopen boekjaar een netto last van 1.323 miljoen Franse franc tegen 465 miljoen in het boekjaar 93/94.