Diana doet haar verhaal in televisie-interview

LONDEN, 15 NOV. De Britse prinses Diana zal volgende week maandag in een televisie-interview haar versie geven van het op de klippen gelopen huwelijk met kroonprins Charles. Dat heeft de BBC gisteren bekendgemaakt.

Het vraaggesprek in het programma Panorama, dat een uur zal duren, zal “elke periode van haar leven als prinses van Wales” behandelen, “inclusief haar gezin, haar scheiding van tafel en bed en haar plannen voor de toekomst”, zo zei een woordvoerder van de BBC. Opmerkelijk was dat de aankondiging kwam op de 47-ste verjaardag van prins Charles.

Volgens Buckingham Palace waren konining Elizabeth en prins Charles tot het moment van de bekendmaking niet op de hoogte van het televisie-optreden van prinses Diana. “Ik bespeurde een gevoel van een shock, en een zekere mismoedigheid, een soort gevoel van 'daar gaan we weer' ”, aldus Jenny Bond, de BBC-verslaggeefster aan het Britse hof in een radioverslag.

“De prinses heeft ons gevraagd dat we niemand op de hoogte zouden stellen voordat zij met het paleis had gesproken, hetgeen ze pas vanmorgen heeft kunnen doen”, zei een woordvoerder van Panorama gisteren.

Het heeft er alle schijn van dat de prinses met het vraaggesprek wil reageren op een televisie-interview dat prins Charles meer dan een jaar geleden had met Jonathan Dimbleby, die ook een biografie van de prins heeft gepubliceerd. Charles gaf daarin toe dat hij zijn trouwbelofte had gebroken, maar hij legde er wel de nadruk op dat dat slechts was gebeurd nadat het huwelijk “onherstelbaar was beschadigd”. De scheiding van tafel en bed had in december 1992 plaats. Volgens Dimbleby heeft Charles toegegeven dat hij een buitenechtelijke relatie had met Camilla Parker Bowles. In maart dit jaar scheidde mevrouw Parker Bowles van haar echtgenoot Andrew. Prins Charles noch prinses Diana hebben tot nu toe stappen genomen op weg naar een formele scheiding.

Prinses Diana siert verder de omslag van het decembernummer van Harper's Bazaar, en op de binnenpagina's staat een fotoreportage van haar, zo werd gisteren eveneens bekendgemaakt. (AP)