Casema moet TMF op kabel doorgeven

DEN HAAG, 15 OKT. Kabelexploitant Casema moet vóór morgenmiddag aanstaande het Nederlandse muziekkanaal The Music Factory (TMF) en de Amerikaanse muziekzender MTV op het Haagse kabelnet doorgeven. Dat heeft de president van de Haagse rechtbank gisteren in kort geding bepaald.

MTV en de eigenaar van The Music Factory, Arcade, hadden een kort geding aangespannen omdat Casema bij wijze van experiment MTV gedurende drie maanden wilde vervangen door The Music Factory. Marktonderzoek zou dan moeten uitwijzen aan welke muziekzender de kijker de voorkeur geeft. MTV spande een kort geding aan omdat haar contractuele verplichtingen met Casema nog steeds niet zijn afgelopen en The Music Factory maakte bezwaar omdat Casema al definitieve toezeggingen had gedaan over doorgifte.

Volgens een woordvoerder van Arcade schept de uitspraak van de Haagse rechter een juridisch precedent. “De rechter hecht dus wel degelijk belang aan de positie van de commerciële omroepen.” Met het vonnis in de hand wil Arcade nu nogmaals de kabelexploitanten bezoeken die hun stations (The Music Factory en TV 10 Gold) niet willen doorgeven. “Als ze niet voor rede vatbaar zijn, kunnen we overwegen weer een kort geding aan te spannen.”

Arcade heeft vooral problemen met de Amsterdamse kabelexploitant KTA en met het Noordhollandse bedrijf Edon dat in Drenthe en Groningen de kabel beheert. “Edon zegt dat de kabel vol is en vervolgens komen in dat gebied Veronica en SBS op de kabel. Dat klopt natuurlijk niet.” Met de Amsterdamse kabel heeft Arcade een probleem omdat deze voor doorgifte 750.000 gulden per jaar vraagt. “Dat is absurd hoog. MTV betaalt bijvoorbeeld 250.000 per jaar.”

De Haagse kabelexploitant Casema noemt de uitspraak van de rechter “opmerkelijk”. “De rechter bepaalt nu dus wat de samenstelling van het programmapakket moet zijn. Daarbij kijkt hij naar de belangen van de programma-aanbieder en niet naar die van de kijker en de exploitant”. MTV en TMF lijken volgens de woordvoerder erg op elkaar, en daarom is het “het minst van alle kwade” om te onderzoeken aan welke zender de kijker de voorkeur geeft. “Nu moet er weer een andere zender verdwijnen.” Vanaf morgen maakt RAI Uno op het Haagse kabelnet plaats voor MTV. Casema overweegt in hoger beroep te gaan.

Overigens verwacht Casema dat het kabelnet binnen twee jaar zo is gemoderniseerd dat de problemen van schaarste voorbij zijn. Dan is het kabelnet grotendeels vervangen door glasvezelkabels en kan gebruik gemaakt worden van digitale compressie technieken. Hierdoor wordt de capaciteit van de kabel vele malen groter.