Boeing schrijft geschiedenis

ROTTERDAM, 15 NOV. De mammoet-order van 12,7 miljard dollar (20 miljard gulden) die Singapore Airlines heeft geplaatst bij Boeing heeft in de luchtvaartindustrie voor veel opschudding gezorgd. Woordvoerder Nick Milham van Boeing bevestigde dat de bestelling van 77 vliegtuigen van het type Boeing 777 (in de vorm van 34 vaste orders en 43 opties) de grootste order voor zogeheten wide-bodies (grote vliegtuigen) is uit de geschiedens van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant.

Maar ook onder de fabrikanten van vliegtuigmotoren is de order ingeslagen als een bom. Boeing heeft met de verkoop van de 777, het grootste tweemotorige straalvliegtuig ter wereld dat volledig is ontworpen op de computer, niet alleen Airbus als belangrijkste concurrent afgetroefd, maar ook motorenfabrikant Rolls Royce profiteert van de deal. De Britse fabrikant houdt aan de levering van de nieuwe Rolls Royce Trent 800-motoren die onder de 777's komen te hangen 1,8 miljard dollar over en geeft zijn twee belangrijkste Amerikaanse concurrenten General Electric en Pratt & Whitney het nakijken.

Singapore Airlines heeft voor Boeing gekozen na een zorgvuldige studie van zeven maanden. Het bedrijf staat qua service en uitstraling model voor veel andere grote luchtvaartmaatschapijen in de wereld. “Het signaal dat zowel voor Boeing als Rolls Royce van deze order uitgaat naar andere maatschappijen die binnenkort vliegtuigen moeten bestellen is daarom niet te onderschatten”, zegt Bill Whitlow, analist bij Pacific Crest Securities. “Voor zowel dit type vliegtuig als de motoren betekent deze order een definitieve doorbraak op de markt.”

De nieuwe vliegtuigen met ongeveer 300 zitplaatsen worden voornamelijk ingezet op de Aziatische routes. Een aantal van de opties zal volgens Singapore Airlines worden omgezet in de aankoop van de 777-100-toestellen voor de lange afstand. Volgens de maatschappij is de 777-100 extra interessant omdat dit toestel non-stop Singapore-Los Angeles kan vliegen. Het is de bedoeling dat de toestellen tussen 1997 en 2004 aan SIA worden geleverd.