Bedrijven introduceren pas openbaar vervoer

ROTTERDAM, 15 NOV. Vijftien grote Nederlandse werkgevers starten begin 1996 met de Business Pas, een experiment dat het gebruik van het openbaar vervoer voor zakenreizigers aantrekkelijk moet maken. Met het nieuwe pasje kunnen automobilisten met een lease-auto of autovergoeding een kaartje kopen bij de NS of de Interliner. De kosten worden direct afgeschreven van de rekening van de werkgever.

Het proefproject is een initiatief van leasemaatschappij Business Lease in samenwerking met de ministeries van verkeer en waterstaat, NS Reizigers en Novem. De medewerking van VSN-dochter Interliner is nog niet definitief.

Tot de vijftien bedrijven en instanties die deelname aan het project hebben toegezegd behoren het ABP, BSO, Randstad, de ministeries van landbouw en sociale zaken en het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam. Gezamenlijk hebben zij ongeveer zestigduizend werknemers in dienst. Volgens directeur W. Verdonk hebben Nederlanse autoleasemaatschappijen, die de deelnemende bedrijven als klant hebben “positief op de plannen gereageerd”.

Op de Nederlandse autowegen worden jaarlijks ongeveer 24 miljard zakelijke kilometers afgelegd. Voorzitter Rinnooy Kan van de werkgeversorganisatie VNO-NCW riep vanmorgen op tot “drastische maatregelen om ons land niet volledig te laten vastlopen”. De initiatiefnemers verwachten met de Business Reispas het aantal zakelijke reiskilometers met twee tot vier procent terug te kunnen brengen.

De nieuwe reispas is met name gericht op werknemers die tot op heden nauwelijks van het openbaar vervoer gebruik maken. De pas kan gebruikt worden in de automaten voor kaartjes op stations van de Nederlandse Spoorwegen. In de toekomst hoopt Verdonk de pas ook geschikt te maken voor gebruik in de betaalautomaat van de Interliner. Voor gebruik van het systeem in de Trein Taxi of streekbussen wordt een technische oplossing gezocht.

Volgens Verdonk kunnen bedrijven met de nieuwe pas besparen op de administratieve kosten die gepaard gaan met de verwerking van declaraties. Verdonk schat dat bedrijven per declaratie maar liefst veertig gulden aan administratieve lasten kwijt zijn. De lease-maatschappij denkt deze belasting tegen een jaarlijkse vergoeding van 80 tot honderd gulden per klant van de bedrijven over te kunnen nemen. De zakenreiziger is op zijn beurt niet langer gedwongen trein- en buskaartjes voor declaraties te bewaren.