Bankroet kan feestje met Nederland bederven

WASHINGTON, 15 NOV. De gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid mag zich dan beperken tot wat men noemt “niet-essentiële” onderdelen, zij dreigt roet in het eten te gooien bij de jaarlijkse herdenking van de historische banden tussen Nederland en de Verenigde Staten. Dat zou een kleine maar symbolische tegenslag zijn op een moment dat Nederland zich toch al gekwetst voelt door de Amerikaanse afwijzing van ex-premier Lubbers als nieuwe NAVO-topman.

Sinds 1991 is 16 november in de VS officieel erkend als Dutch-American Heritage Day. Het Congres gaf zijn toestemming voor de instelling van deze dag, en de toenmalige president Bush bevestigde het in een presidentiële proclamatie. Die datum werd gekozen omdat op 16 november 1776 de Nederlandse kanonnen van Fort Oranje, op het Antillen-eiland Sint-Eustatius, de saluutschoten beantwoordden van het Amerikaanse oorlogsschip Andrea Doria dat de haven binnenvoer met in top de rood-wit gestreepte rebellenvlag van het Continentaal Congres. De Nederlandse schoten, sindsdien bekend als The First Salute, waren de eerste erkenning door een buitenlandse ambtenaar van de nieuwe natie, een bevestiging van de soevereiniteit van de Verenigde Staten van Amerika.

Morgen, 16 november 1995, zou een replica van het Nederlandse schip De Halve Maan in de rivier de Potomac in Washington voor anker gaan, tegenover het Potomac Park. Onder bevel van de Nederlandse ambassadeur in de VS zou het schip om acht uur 's morgens drie kanonschoten afvuren, die te land zouden worden beantwoord op bevel van de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. Een militaire band zou beide volksliederen spelen en eenheden in historische militaire kostuums zouden de plechtigheid opluisteren.

De sluiting van een aantal overheidsdiensten maakt het echter onzeker of de feestelijkheden nog wel kunnen doorgaan. Zolang de politieke impasse voortduurt zijn alle nationale parken gesloten - ook het Potomac Park.

De militaire band wordt geacht “niet-essentieel” te zijn en de bandleden zijn gisteren met onbetaald verlof gestuurd. De organisatoren hopen vurig op een snel akkoord tussen Congres en president, en zoeken naar een alternatieve locatie waar de saluutschoten kunnen worden uitgewisseld.