Weinig interesse voor PT Telkom

Gebrek aan belangstelling onder buitenlandse beleggers heeft ertoe geleid dat de Indonesische overheid de aandelenuitgifte voor de privatisering van staatstelefoonmaatschappij PT Telkom halveert. De regering nam haar besluit na overleg met het internationale bankensyndicaat dat de aandelen aan de man brengt. Bij de verkoop in Europa, onder leiding van de Zwitserse zakenbank SBC Warburg, is ook ABN Amro betrokken. De verkoop van het staatsbedrijf is nog altijd de grootste Aziatische privatisering in 1995. De raming van de opbrengst is bijgesteld tot 1,59 miljard dollar (ruim 2,5 miljard gulden) in plaats van de eerder verwachte 2,5 à 3,1 miljard dollar (4 tot 4,9 miljard). De prijs per aandeel, waarvan de verkoop maandag gelijktijdig start in Jakarta, Londen en New York, is verlaagd van maximaal 2800 tot 2050 rupiah (1,43 gulden). Dat is veel lager dan de 2225 rupiah (1,55 gulden) die analisten hadden verwacht.

De beperking van de aandelenverkoop leidt ertoe dat 20 procent van Telkom verkocht wordt in plaats van de verwachte 27,5 procent. Eerder hoopte Telkom zelfs nog dat de vraag groot genoeg zou zijn om de verkoop te kunnen uitbreiden tot 35 procent.