VVD en PvdA niet eens over sancties Nigeria

DEN HAAG, 14 NOV. PvdA-minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) en VVD-leider Bolkestein verschillen ernstig van mening uit over eventuele strafmaatregelen tegen de Nigeriaanse regering.

Aanleiding is de executie afgelopen vrijdag van de schrijver en Ogoni-activist Ken Saro-Wiwa en acht medestanders.

Pronk zei gisteren bij de presentatie van het boek 'Africa Now', dat een olieboycot “niet zou moeten worden uitgesloten”. Bolkestein noemde die suggestie gisteravond “belachelijk”. “Kennelijk leeft Pronk nog in de jaren zeventig”, aldus Bolkestein.

Destijds was er sprake van een olieboycot tegen het apartheidsregime van Zuid-Afrika. “Nu is dat oudbakken lucht”, zei Bolkestein, die het opnam voor de multinational waarvoor hij in de jaren zeventig werkte in Afrika. “Shell is een internationaal nutsbedrijf waar we allemaal van profiteren.”

De middelen van een onderneming als Shell zijn volgens Bolkestein te beperkt om druk uit te kunnen oefenen op een regering. Shell is eerder een goed “vehikel” om met de Nigeriaanse regering in gesprek te blijven, vindt de liberale fractievoorzitter.

Vorige week liet D66-minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) zich in vergelijkbare bewoordingen uit: “Shell is een van de weinige machten en krachten die zich op een gezaghebbende manier tot de Nigeriaanse regering kunnen wenden.” De beslissing om over te gaan tot een olieboycot ligt overigens bij Van Mierlo, die vorige week zijn ambassadeur in Nigeria P. Zwartkruis terugriep.

Pronk zei zaterdag al dat Shell te weinig heeft ondernomen om de 'gerechtelijke moord' op Ken Saro-Wiwa te voorkomen. Vervolgens drong Shell, na eerdere aarzelingen, aan op een gesprek met Pronk en Van Mierlo.

De minister voor ontwikkelingssamenwerking is het oneens met de Britse premier Major die zei dat een olieboycot een averechts effect heeft, omdat het vooral de plaatselijke bevolking treft. Hij haalde de geëxecuteerde Saro-Wiwa aan, die volgens Pronk voor zijn terechtstelling heeft gezegd dat zijn volk op geen enkele manier van de olie heeft geprofiteerd.

De Europese Commissie overweegt ook verdere stappen tegen Nigeria. Daartoe zouden een wapenembargo, maar ook handelsbeperkingen en beperkingen van de olie-import vanuit Nigeria kunnen behoren, aldus een woordvoerder van de Commissie.