Vliegtuigbouwer Airbus in Canada in opspraak

OTTAWA, 14 NOV. De Canadese politie is een onderzoek begonnen naar beschuldigingen over het betalen van miljoenen steekpenningen aan niet nader genoemde Canadese politici in verband met de verkoop van Airbus-vliegtuigen aan de luchtvaartmaatschappij Air Canada.

De aantijgingen zijn afkomstig van de Duitstalige Zwitserse tv-omroep DSR. De bewuste order uit 1988 betrof 34 toestellen van het type 320, ter waarde van 1,8 miljard Canadese dollar (2,1 miljard gulden). Airbus is een Europees samenwerkingsverband van het Franse Aérospatiale, British Aerospace, het Spaanse Casa en Fokker-grootaandeelhouder Dasa uit Duitsland. Volgens DSR zou een postbusonderneming in Liechtenstein als tussenpersoon hebben gefungeerd. Deze maatschappij incasseerde twintig miljoen dollar (23,4 miljoen gulden), die op Zwitserse rekeningen van met name Canadese politici zou zijn gezet. De Canadese politie heeft de Zwitserse autoriteiten gevraagd deze informatie na te trekken. Deze hebben hun medewerking toegezegd. Een woordvoerster van Air Canada ontkende maandag dat de maatschappij bij de zaak is betrokken. (AFP, Reuter)