Twee miljoen voor etsplaten Van Ostade

AMSTERDAM, 14 NOV. Een collectie van 47 koperen etsplaten van de 17de-eeuwse schilder Adriaen van Ostade (1610-1685) heeft gisteravond op een veiling bij Christie's Amsterdam meer dan twee miljoen gulden opgebracht. Dat was ver boven de geschatte waarde van vier tot zes ton. Op een na werden alle platen gekocht door de kunsthandelaar Noortman uit Maastricht.

Het hoogste bedrag, ruim 126.000 gulden, betaalde Noortman voor De vioolspeler en de jongen met het draaiorgel, die was geschat op 15.000 tot 20.000 gulden. Voor de Pater Familias en De Markt gaf hij 97.750 gulden per stuk, voor een etsplaat met een vrolijke kroegscène en een plaat met een dansende menigte elk 80.500 gulden.

De platen, die gedateerd zijn tussen 1647 en 1679, waren aangeboden door een nazaat van de man die ze in 1938 bij een Parijse handelaar kocht. Hij had ze jarenlang bewaard in een doos in de linnenkast.

In totaal zijn van Van Ostade 50 etsen bekend, waarvan drie platen spoorloos zijn. De collectie platen werd in 1767 samengevoegd met 75 platen van Rembrandt. De twee collecties bleven samen tot 1938. De Rembrandt-platen verdwenen naar Amerika en werden daar vorig jaar verkocht voor prijzen tussen de 25.000 en 150.000 gulden.

Op de veiling van schilderijen van oude meesters 's middags bleef het schilderij Tobias en de vis van Pieter Lastman onverkocht. Voor het doek, dat lang in het Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam heeft gehangen, werd niet hoger geboden dan 195.000 gulden, beneden de laagste schatting van twee ton. Het schilderij is eigendom van de Ottema-Kingma Stichting uit Leeuwarden. Het museum was vorige week met hulp van een particulier een actie begonnen om het schilderij voor het museum te behouden. Daarbij was al ongeveer twee ton ter beschikking gesteld door fondsen en particulieren. De mogelijkheid bestaat dat het museum het schilderij alsnog aankoopt. Het bestuur van het Rembrandthuis beraadde zich vanmorgen nog op de nieuwe situatie.

Het hoogtepunt van de veiling van oude meesters waren twee portretten van Paulus Moreelse (1571-1638), die samen voor 2,7 ton naar een Belgische particuliere koper gingen. Op de veiling van tekeningen uit de 16de tot en met de vroeg 19de eeuw, werd een Alkmaarse veilingcatalogus uit 1637 met aquarellen van tulpen en andere bloemen verkocht voor 143.750 gulden aan een Franse privéverzamelaar. Het was geschat op 60 tot 80.000 gulden.