Twaalf Nederlanders veilig in de Himalaya

ROTTERDAM, 14 NOV. De twaalf Nederlanders die een week geleden begonnen aan een trektocht door de Rolwaling-vallei in het door zware lawines getroffen Nepal, zijn terecht. De groep is gevonden door enkele berggidsen, die reisbureau Nepal Reizen achter het gezelschap had aangestuurd.

Volgens het consulaat van Nepal staat niet vast hoeveel Nederlandse bergbeklimmers zich nog in de Himalaya bevinden. Het kunnen er “honderden” zijn, aangezien er talloze bureaus trips naar het gebied organiseren. Afgelopen weekeinde kwamen in de Gokyo-vallei, ten zuiden van de Mount Everest, ten minste 22 mensen om het leven bij lawines. Nederlandse reisbureaus die trektochten organiseren in Nepal, zijn de afgelopen dagen door honderden verontruste familieleden bestookt met telefoontjes.

De regering van Nepal is een grootscheepse reddingsactie begonnen. “Het leger heeft tot nu toe 92 helikoptervluchten gemaakt boven het hooggebergte”, zegt Cas de Stoppelaar, honorair consul van Nepal en eigenaar van Summit Trekking, het Nepalese bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de door Nepal Reizen geboekte expedities. Intussen heeft het leger ongeveer 200 gestrande toeristen en Nepalese gidsen uit de gevarenzone geëvacueerd.

Volgens woordvoerder Marston van Summit Trekking komen sneeuwstormen en lawines in Nepal bijna niet voor in november, wel in oktober en december. Nog nooit kwamen bij een expeditie in Nepal zoveel mensen om het leven door een lawine. De meeste slachtoffers vielen tot nu toe in 1972, toen veertien Koreanen op de bergtop Manaslu (8.163 meter) bij een zware lawine werden verrast.

SNP Natuurreizen organiseert ook trektochten door de Himalaya. “Wij krijgen nu zelfs vragen over familieleden die in Noord-India op reis zijn. Gelukkig hebben wij bericht gekregen dat onze zeven à acht expeditiegangers in de Himalaya in veiligheid zijn”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Elk jaar gaan zo'n 65.000 buitenlandese toeristen naar Nepal om een trektocht te maken door het Himalaya-gebergte. Ze komen met name uit de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan en Australië.