Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Toyota: forse daling halfjaarwinst

Toyota, de grootste autofabrikant in Japan, heeft de winst voor belasting in de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar met 54 procent zien dalen van 148,83 miljard yen tot 68,06 miljard yen (ruim 1 miljard gulden). Dat komt vooral door het hoge koerspeil van de yen en door een flink lagere export, zo licht de directie toe.

De hogere yen-waarde drukte het bedrijfsresultaat met 60 miljard yen (920 miljoen gulden). Vermindering van de autoverkoop veroorzaakte een winstdaling van 40 miljard yen (610 miljoen gulden). De verkoop van personen- en bedrijfswagens nam af met ruim 11 procent tot bijna 1,57 miljoen stuks. De export kelderde met 23 procent tot 567.133 wagens. De afzet in Japan liet een minder sterke daling zien van 2,5 procent tot 999.379 stuks. De totale produktie nam af van 1,74 tot 1,53 miljoen auto's. De omzet in de eerste helft van het boekjaar met 8,6 procent verminderde tot 3,72 biljoen yen (57 miljard gulden). Toyota verwacht in het tweede halfjaar een verbetering van de resultaten als gevolg van de kostenbesparingen en de recente koersdaling van de yen. De directie raamt de winst voor belasting over het gehele boekjaar op 300 miljard yen (4,6 miljard gulden) en de omzet op 7,8 biljoen yen (120 miljard gulden).