Stempel op hand moet ontsnappen voorkomen

AMSTERDAM, 14 NOV. Gedetineerden die bezoek ontvangen in het huis van bewaring in de Amsterdamse Havenstraat, krijgen straks vlak voor het bezoekuur een stempel op hun hand, met onzichtbare inkt. Dit om ontsnapping te bemoeilijken. De maatregel gaat begin volgend jaar in, aldus directeur J. de Vrijer.

Door het stempel, alleen zichtbaar onder ultraviolet licht, wordt het voor de bewaarders gemakkelijker om te controleren of degene die na het bezoekuur weer de cel ingaat, inderdaad de betrokken gedetineerde is. Omdat met onzichtbare inkt wordt gewerkt, is namaak moeilijk. Zolang de gedetineerde nog niet in zijn cel is teruggekeerd mag het bezoek de gevangenis niet verlaten.

De huidige beveiligingsmaatregelen konden niet voorkomen dat eerder dit jaar twee verdachten ontsnapten uit het huis van bewaring. Een van hen was een hoofdverdachte van de kluisjesroof bij de VSB-bank op het Singel. Na het bezoekuur trof het personeel in de cel, in plaats van de 31-jarige verdachte, diens één jaar jongere broer aan. De gevangene had zonder problemen het huis van bewaring verlaten.

Niet bekend