Salomon Brothers stopt met handel op Seaq in Londen

AMSTERDAM, 14 NOV. De Amerikaanse zakenbank Salomon Brothers houdt op transacties te verrichten op Seaq International in Londen. Dat is goed nieuws voor de Amsterdamse beurs die daarheen jarenlang omzet heeft zien weglekken.

Seaq International is feitelijk een elektronisch scherm waarop marketmakers met pakketten aandelen adverteren. Het werd midden jaren tachtig in gebruik genomen en zoog vervolgens een fors deel van de omzet in de grote Nederlandse fondsen weg van de Amsterdamse beurs.

Het vertrek van Salomon Brothers van Seaq is vanmorgen door een zegsman vanmorgen bevestigd. Het volgt snel op dat van het Britse effectenhuis NatWest, dat dit besluit vorige maand bekendmaakte. De reden dat deze partijen Seaq verlaten is, dat de meeste zogeheten spreads op Seaq groter zijn dan op de beurzen in Frankfurt, Amsterdam, Brussel en Parijs. De spread is het verschil tussen de bied- en laatprijs van een aandeel. Een nauwe spread wijst op een grote verhandelbaarheid en daarmee op een efficiënte en goedkope markt.

Seaq is een zogenaamd prijsgedreven ordersysteem. De afgelopen jaren hebben de Europese beurzen, waaronder Amsterdam, hard - en naar het zich nu steeds meer laat aanzien succesvol - gewerkt aan verbeteringen van hun handelssystematiek. De Amsterdamse beurs introduceerde vorig jaar herfst een nieuw systeem dat zowel prijs- als ordergedreven is.

Het verlaten van Seaq wordt voor Salomon Brothers en NatWest vergemakkelijkt doordat zij Londen niet fysiek hoeven te verlaten. Vanaf 1 januari treden Europese richtlijnen. zoals de Investment Services Directive, in werking die de effectenhandel verregaand liberaliseren. Onderdeel daarvan is dat buitenlandse effectenhuizen vanuit Londen via elektronische systemen direct toegang krijgen tot de handel op de Europese beurzen. Tot nu toe was een buitenlands effectenhuis dat zelf bijvoorbeeld in Amsterdam wilde handelen, verplicht zich daarvoor ook in Nederland te vestigen.

De concurrentie voor Seaq komt overigens niet alleen van de Europese beurzen. Sinds september wordt Seaq ook belaagd door de handelsfaciliteit Tradepoint. Dit is een aandelenbeurs exclusief voor institutionele beleggers waarop de 400 meest verhandelde Britse aandelen worden verhandeld.