Saab na 9 maanden negatief resultaat

De Zweedse fabrikant van personenauto's Saab, voor de helft in bezit van het Amerikaanse autoconcern General Motors, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar en verlies geleden van 127 miljoen kroon (30,5 miljoen gulden). In dezelfde periode van het afgelopen jaar boekte Saab een winst van 284 miljoen kroon (68,2 miljoen). De directievoorzitter van Saab, de Amerikaan Keith O. Butler-Wheelhouse, deelde mee dat vooral het derde kwartaal slecht is verlopen. Koersstijging van de Zweedse kroon en de verscherpte concurrentie waren daarvan de voornaamste oorzaken. Saab verkocht wel meer personenwagens. In totaal groeide de verkoop met 16 procent tot 76.500 stuks. De sterkste verkoopgroei deed zich voor in de Verenigde Staten, waar Saab 21.400 auto's aan de man bracht. Dat is 26 procent meer dan in de eerste negen maanden van vorig jaar.