Prix Renaudot voor roman van Bresson

AMSTERDAM, 14 NOV. De Prix Renaudot, een van de belangrijkste literaire prijzen van Frankrijk is gisteren gewonnen door de schrijver Patrick Besson met zijn roman Les Braban, het verhaal over een arme familie in een Parijse voorstad. De Prix Goncourt ging naar de uit Rusland afkomstige Andrei Makine (37) met zijn autobiografische roman Le testament français. De bekroning van Makine kwam als een grote verrassing omdat hij vorige week ook een gedeelde Prix Médicis kreeg. Het is de eerste keer in de 92-jarige geschiedenis van de Goncourt dat de prijs naar een al eerder bekroond werk gaat.

Le testament français geeft een mythisch beeld van Frankrijk zoals Charlotte Lemonnier, die 'verdwaald was in de besneeuwde immensiteit van Rusland', het beschreef in haar verhalen aan haar kleinzoon. De jongen komt naar Frankrijk en beleeft zelf 'het Franse leven'.

Makine vluchtte acht jaar geleden naar Frankrijk. Hij sprak Frans, omdat hij mede door een Franse grootmoeder werd opgevoed. Hij heeft drie andere Franstalige romans geschreven. Aan de sinds 1903 bestaande Prix Goncourt is geen geldbedrag verbonden, maar de onderscheiden auteurs kunnen rekenen op een aanzienlijke verhoging van de oplages. (ANP)