PITTIGEKAAS-ENCHILADA'S

De keuze aan Mexicaanse ingrediënten en produkten in supermarkten en delicatesenwinkels wordt steeds groter. Zowel maïs- als bloemtortilla's hebben een permanente plaats op de schappen gevonden. Jalapeno chilipepers zijn ingemaakt in potjes verkrijgbaar, chipotle chilipepers, oftewel gerookte, gedroogde jalapeno chilipepers, worden in blik of pot verkocht. Pikante sausen of wel 'Hot Sauce' zijn in verschillende gradaties van scherpte verkrijgbaar. U kunt natuurlijk zelf een pikante saus maken door een blik gepelde tomaten, 1 kleine ui in stukjes, 1 teen knoflook, 1 schoongemaakte paprika in stukjes, 1 stengel bleekselderij in stukjes, verse chilipeper naar smaak, schepje suiker, en 2 theelepels van elk gemalen koriander en komijn in een blender te doen en tot een gladde saus te draaien.

Voor 4 tot 6 personen: 200 gram geraspte kaas

5 dl pikante saus

400 gram hüttenkäse 1 middelgrote rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, in blokjes gesneden

3 lenteuitjes, gesnipperd

4 eetlepels gehakte verse koriander

1 eetlepel gehakte, ingemaakte jalapeno chilipeper, of naar smaak

2 theelepels gemalen komijn

1 teen knoflook, fijngehakt

8 bloemtortilla's van circa 20 cm doorsnee

Doe 100 gram van de geraspte kaas, 1,25 dl van de pikante saus, de hüttenkäse, paprika, lenteui, koriander, jalapeno chilipeper, komijn en knoflook in een kom en schep alles goed om. Schep 3 tot 4 eetlepels van de vulling langs één kant van de tortilla en rol die op. Schik de opgerolde tortilla met de vouwrand onder in een passende ovenschaal van circa 23 x 33 cm. Maak de rest van de tortilla's op dezelfde manier en leg ze naast elkaar in de schaal. Giet de overgebleven pikante saus over de enchilada's. Zet de schaal circa 20 minuten in een op 190 graden C voorverwarmde oven, of tot de saus borrelt. Strooi de rest van de geraspte kaas over de enchilada's en zet de schaal circa 5 minuten terug in de oven, of tot de kaas gesmolten is.

    • Kim Maclean