Pechiney in de verkoop

PARIJS, 14 NOV. De Franse regering heeft gisteren de weg vrij gemaakt voor de privatisering van Pechiney, Europa's grootste aluminium- en verpakkingsconcern. Minister van financiën Jean Arthuis verwacht een opbrengst van 5 tot 6 miljard frank (1,6 tot 1,9 miljard gulden).

De voorlopige inschrijving begint vandaag voor banken en andere grote beleggers. Particulieren moeten geduld hebben. Volgens analisten krijgen zij over twee weken hun kans. De Franse regering hoopt met de inkomsten vooral het gat in de begroting kleiner te maken.

De aluminiumsector staat er echter niet meer zo goed voor. De prijs van een ton aluminium is gezakt van 2200 dollar begin dit jaar tot 1700 dollar. Pechiney-topman Jean-Pierre Rodier wil daarom haast maken met de privatisering van zijn bedrijf, dat in 1981 door de socialisten werd genationaliseerd.

De regering-Juppé gaat uit van een prijs per aandeel van 187 tot 215 frank (60 tot 70 gulden) per aandeel voor grote beleggers. Particulieren betalen meestal een lagere prijs. De staat heeft een belang van bijna 55,8 procent. Daarvan zal niet meer dan 3 procent overblijven.

De aandelenverkoop gaat gepaard met een kapitaalverhoging van 3,5 tot 4 miljard frank (1,1 tot 1,3 miljard). Pechiney schrijft inmiddels zwarte cijfers. Het eerste halfjaar van 1995 werd afgesloten met een winst van 658 miljoen frank (210,5 miljoen gulden) vergeleken met een verlies van 728 miljoen (233 miljoen gulden) in dezelfde periode van vorig jaar. (AFP, Reuter)