Oppositie Tanzania trekt zich terug uit verkiezingen

DAR-ES-SALAAM, 14 NOV. Alle kandidaten van de oppositie in Tanzania hebben zich teruggetrokken uit de presidentsverkiezingen. Dat heeft de Tanzaniaanse oppositie gisteren op een persconferentie in de hoofdstad Dar-es-Salaam bekendgemaakt.

“Omdat er overal onregelmatigheden hebben plaatsgehad zie ik geen enkele reden om het presidentschap te bevechten”, aldus Augustine Mrema, de kandidaat voor de oppositionele NCCR-Mageuzi partij. De oppositie doet ook niet mee aan de herstemming voor de presidentiële en parlementsverkiezingen aanstaande zondag in Dar-es-Salaam. Hier moet worden overgestemd omdat er op de dag van de verkiezingen, 29 oktober, niet voldoende stemformulieren in de stembureaus waren.

Het Hooggerechtshof verwierp zondag een verzoek van de oppositie om de herstemming in Dar-es-Salaam te schrappen en de bekendmaking van de resultaten van de presidentsverkiezingen op te schorten. Volgens internationale waarnemers van het Gemenebest werden de verkiezingen van 29 oktober gekenmerkt door chaos en verwarring. Een groep Tanzaniaanse waarnemers concludeerde dat de verkiezingen vrij noch eerlijk waren.

Door de boycot van de oppositie lijkt de kandidaat van de regerende CCM-partij, Benjamin Mkapa, zeker van het presidentschap. Bij de parlementsverkiezingen heeft zijn partij ongeveer zestig procent van de tot nu toe getelde stemmen behaald. De CCM heeft Tanzania bestuurd sinds de onafhankelijkheid in 1965. (Reuter)