Noorse doelman haakt af met knieblessure

BERGAMBACHT, 14 NOV. Op de ontspannen training die de Noorse voetbalploeg gistermorgen afwerkte, leek Erik Thorstvedt nergens last van te hebben. De 33-jarige doelman, die met 96 interlands achter zijn naam de meest ervaren speler in de ploeg van bondscoach Egil Olsen is, ging in een oefenpartijtje verschillende keren gestrekt naar de hoek, wierp zich fanatiek voor de voeten van een doorgebroken tegenstander en dolde tussen de bedrijven door met zijn ploeggenoten.

Des te verrassender was de mededeling van Olsen op de direct na afloop van de training gehouden persconferentie: Thorstvedt speelt morgen wegens een blessure niet in de beslissende EK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland. Frode Grodås van Lillestr/om is zijn waarschijnlijke vervanger, doelman Frode Olsen van Start is inmiddels uit Noorwegen overgevlogen om Olsens selectie te completeren.

Thorstvedt had al tien dagen last van een oude kwetsuur aan de rechterknie, maar de speler zelf en de technische en medische staf van de Noren hadden daar geen melding van gemaakt om de rust in het Noorse kamp niet te verstoren. Op de training van gisteren bleek echter dat Thorstvedt te veel hinder van de blessure ondervindt om in de Rotterdamse Kuip het Noorse doel te verdedigen. “Het risico is te groot, ik kan niet met m'n volle gewicht op m'n rechterbeen staan”, zei de routinier.

Egil Olsen noemde het afhaken van Thorstvedt een teleurstelling “waar we mee moeten leven”, maar daarna ging de bondscoach snel over tot de orde van de dag. “Het is niet voor het eerst dat Erik wegens een blessure afhaakt, onze tweede man zal zijn plaats innemen en dat net als de voorgaande keren uitstekend doen. Op ons spel en het verloop van de wedstrijd zal het afhaken van Erik geen invloed hebben.”

Thorstvedt, die bij zijn Engelse club Tottenham Hotspur geen basisplaats meer heeft, geldt al jaren als de leider van de gedegen en moeilijk te passeren Noorse defensie. In de meeste van de 57 interlands die Noorwegen sinds het aantreden van Olsen in 1990 speelde, verdedigde Thorstvedt het doel. In die periode wist hij 31 keer de nul te handhaven.

Hoewel Olsen daarover nog geen zekerheid wilde verschaffen, ligt het voor de hand dat Frode Grodås de plaats onder de lat van Thorstvedt zal overnemen. De 31-jarige doelverdediger van Lillestr/om heeft 17 interlands achter zijn naam staan en verving Thorstvedt ook in de afgelopen juni in Oslo gespeelde EK-kwalificatiewedstrijd tegen Malta. Waar Thorstvedt gistermiddag na een paar korte mededelingen op de persconferentie zo snel mogelijk zijn hotelkamer opzocht om z'n teleurstelling te verwerken, liet Grodas zich alle plotselinge aandacht meer dan welgevallen. Zelfverzekerd en met een gulle glimlach liet hij weten zich niet te zullen laten verrassen door de door de Noren meest gevreesde Nederlandse voetballer, Marc Overmars: “I'm gonna stop him too”.

De training van de Noren op het veld van ASV in het landelijk gelegen Ammerstol verliep gisterochtend uitermate ontspannend. Voor ruim honderd Noorse media-vertegenwoordigers - volgens sommige journalisten is het treffen tegen Nederland voor Noorwegen 'Het duel van de eeuw' -, een kleine groep plaatselijke 65-plussers en moeders met kleine kinderen in wandelwagens werden verschillende onderlinge partijtjes afgewerkt.

Na afloop werd ruimschoots de tijd genomen om handtekeningen aan liefhebbers uit te delen, Jan Åge Fj/ortoft sprak uitgebreid met een Nederlandse tiener waarmee hij al een paar jaar correspondeert. De Noorse pers had vooral aandacht voor Ronny Johnsen. De centrale verdediger, die uitkomt voor het Turkse Besiktas, was gisteren nog niet geheel fit en deed het op de training rustig aan. Zijn meedoen morgen lijkt echter zo goed als zeker, liet hij weten. Dat was gisteren het goede nieuws uit het Noorse kamp.

    • Paul de Lange