Nigeria roept groot aantal van zijn ambassadeurs terug

LAGOS/NEW YORK, 14 NOV. Nigeria heeft gisteren zijn ambassadeurs teruggeroepen uit de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de lidstaten van de Europese Unie. Eerder hadden deze landen hun vertegenwoordigers uit Nigeria ontboden uit protest tegen de executie, vrijdag, van de radicale Ogoni-activist Ken Saro-Wiwa en acht van zijn medestanders.

“De Nigeriaanse ambassadeurs hebben geen enkele reden meer om op hun post te blijven”, aldus een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in een verklaring. Volgens de woordvoerder is de “smeercampagne tegen Nigeria” al voorbereid voordat de executie van Saro-Wiwa en zijn medestanders plaatshad. Het doel van deze campagne is volgens de verklaring een totale chaos in Nigeria te veroorzaken zodat het Westen massavernietigingswapens in het land kan slijten.

De Verenigde Staten zijn gisteren overleg begonnen om binnen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te komen tot een resolutie waarin de schendingen van de mensenrechten in Nigeria worden afgekeurd en waarin alle lidstaten van de Verenigde Naties worden opgeroepen een wapenembargo tegen het land in te stellen. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben inmiddels al zo'n embargo ingesteld.

Volgens bronnen bij de Verenigde Naties is het niet waarschijnlijk dat de Veiligheidsraad tot strafmaatregelen tegen Nigeria zal besluiten. In de eerste plaats is het moeilijk om de vereiste meerderheid van negen (van de vijftien stemmen) voor een resolutie van die strekking te vinden. China is van oudsher tegen sancties en Nigeria, dat nu zelf ook lid van de Raad is, zal ook tegenstemmen. Bovendien, aldus de bronnen, vallen de executies volkenrechtelijk gezien niet in de categorie wandaden van staten die de Raad het mandaat geeft tot strafmaatregelen over te gaan.

Zuid-Afrika heeft gisteren besloten een uitnodiging aan Nigeria voor deelname aan een vierlandentoernooi, volgende week met Egypte en Zambia, in te trekken. Het ministerie van sport nam dat besluit na overleg met de Zuidafrikaanse voetbalassociatie (SAFA). Voorzitter Joao Havelange van de internationale voetbalbond (FIFA) heeft verklaard dat hij ondanks de executies het wereldkampioenschap voor de jeugd in 1997 aan Nigeria wil toewijzen. De Zuidafrikaanse aartsbisschop Tutu riep de internationale gemeenschap gisteren op om een olieboycot tegen Nigeria in te stellen.

De lidstaten van de Europese Unie zouden vandaag in Brussel overleggen met de Europese Commissie over verscherping van de sancties tegen Nigeria. Dit weekeinde besloot de Europese Unie de ontwikkelingssamenwerking met Nigeria stop te zetten. In 1993 al besloot de Unie, na de annulering van de presidentsverkiezingen door het toenmalige militaire regime, de militaire samenwerking met Nigeria stop te zetten en geen visa meer te verlenen aan militairen binnen het Nigeriaanse regime. (AP, Reuter, AFP)