Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Moordaanslag

In de column van Hofland (8 november) over moordaanslagen, werd ik getroffen door zijn kalme mededeling dat Lee Harvey Oswald de in zijn ééntje opererende moordenaar van J.F. Kennedy was. Hofland moet een van de laatsten zijn die geloven dat Oswald het gedaan heeft, of zelfs maar heeft kunnen doen. De voorstelling van zaken is ook niet eerlijk. Oswald heeft nooit terechtgestaan, hij stierf immers al enkele dagen na zijn arrestatie door de hand van een plots opduikende mafioso. Het ontbreken van een eerlijk proces kon niet worden goedgemaakt door het FBI-onderzoek dat, zoals de volksvertegenwoordiging in 1979 vaststelde, vooringenomen en onvoldoende was, of door het onderzoek van de door Kennedy's opvolger ingestelde commissie-Warren, die niet over eigen, maar enkel over FBI-rechercheurs kon beschikken. Deze laatste commissie had niets weg - om een leerzame vergelijking te maken - van de onafhankelijke machtige Senaatscommissie die een decennium later 'Watergate' onderzocht en die het corresponderende FBI-onderzoek - verkocht als het grootste sedert het onderzoek naar de moord op president Kennedy - tot bekrompen proporties terugbracht, door de Watergate-inbraak juist niet nadrukkelijk en tegen beter weten in als een afzonderlijk incident te behandelen.