Leger Sri Lanka neemt politiek centrum Tamils in

COLOMBO, 14 NOV. Het Sri-Lankese regeringsleger heeft vandaag het politieke hoofdkwartier van de Tamil Tijgers op het noordelijke schiereiland Jaffna ingenomen. Hoewel nog niet het hele schiereiland en de gelijknamige stad in handen van het leger zijn gevallen, is de positie van de Tijger-rebellen er volgens waarnemers vrijwel onhoudbaar geworden.

Het politieke hoofdkwartier van de Tijgers is gelegen in Kondavil, op circa twee kilometer van het militaire centrum van de rebellen in Jaffna-stad. In de veroverde gebouwen waren de economische en politieke bureaus en andere strategisch belangrijke instellingen van de Tamil Tijgers gevestigd. Ook de basis van de Tamil-zelfmoordcommando's, de Black Tigers, is veroverd, zo hebben militaire kringen meegedeeld.

Het regeringsleger is volgens eigen mededelingen nu op weg naar het militaire hoofdkwartier van de Tijgers. Ook enkele munitiefabrieken van de rebellen zijn veroverd.

De Tamil Tijgers gaven gisteren het verlies toe van de leidster van het gevreesde vrouwenbataljon van de Tijgers, kolonel Akila. Ze verkreeg volgens een mededeling van de Tijgers “de status van martelares”, een omschrijving die gebruikelijk is als een vrouw is gesneuveld. Akila zou enige weken geleden al zijn gedood, maar de omstandigheden waaronder ze om het leven is gekomen, zijn onduidelijk. Akila's naam is vaak in verband gebracht met de moord op de Indiase politicus Rajiv Gandhi, in 1991. Zij zou de aanslag, gepleegd door een zelfmoordenares, destijds hebben beraamd, samen met Veluppilai Prabhakaran, de hoogste leider van de Tijgers. Prabhakaran is uit Jaffna gevlucht en houdt zich nu vermoedelijk in de oostelijke jungle van Sri Lanka op.

De Tamil Tijgers strijden sinds 1983 voor een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van Sri Lanka. Vorige maand begon het leger met een grootscheeps offensief, gericht op het verdrijven van de rebellen uit Jaffna. De operatie heeft sindsdien volgens Colombo aan ruim 300 militairen en meer dan 1.500 guerrillastrijders het leven gekost. Duizenden Tamil-burgers zijn gevlucht van het schiereiland. Jaffna-stad zou inmiddels zijn veranderd in een spookstad waar zich alleen nog militairen en guerrillastrijders bevinden.

De Tamil Tijgers hebben ook geprobeerd de opmars van het leger te vertragen door aanslagen elders te plegen. Afgelopen zaterdag drongen twee commando's van de Tijgers het militaire hoofdkwartier van het regeringsleger in Colombo binnen. Voordat ze zelf werden gedood, schoten ze tien militairen dood.

Vandaag vielen Tijgers een brandstofdepot in Vandaramullai aan in het oosten van het land en doodden daarbij vier soldaten. Enkele weken geleden slaagden de Tijgers er ook al in bij Colombo enkele munitiedepots op te blazen. (AP, AFP, Reuter)