Karadzic noch Mladic van plan terug te treden

PALE, 14 NOV. De leiders van de Bosnische Serviërs zijn niet van plan terug te treden als onderdeel van een vredesregeling voor Bosnië. Volgens het kabinet van de 'president' van de eenzijdig uitgeroepen 'Servische republiek' zullen Radovan Karadzic en generaal Ratko Mladic hun posities behouden.

Speculaties over een vrijwillig terugtreden door beide 'leiders' worden door de 'leiding' van de 'Servische republiek' in Pale “met kracht bestreden”.

De Joegoslavische media maakten gisteren bekend dat bij de vredesbesprekingen in de Verenigde Staten over het terugtreden van Karadzic en Mladic een akkoord was bereikt door de Servische president Miloševic. In ruil voor het terugtreden na de ondertekening van een vredesakkoord, zouden Karadzic en Mladic niet terecht hoeven staan voor het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegeslavië. Dit tribunaal, dat zitting heeft in Den Haag, heeft beide 'leiders' aangeklaagd voor de moord en verwijdering van duizenden moslims in Bosnië.

Volgens het communiqué uit Pale is 'president' Karadzic ook “leider van de Democratische Servische Partij, de machtigste politieke kracht, en zelfs als hij zelf zou willen, zou hij het niet kunnen accepteren om uit de politiek te stappen omdat hij verplichtingen heeft jegens zijn partij”, aldus het communiqué, dat vervolgt dat de vervanging van generaal Mladic “eveneens uitgesloten is”. Volgens het communiqué is de oorlog het gevolg van de “aspiraties van de moslims”.

In de onderhandelingen over een vredesregeling heeft president Izetbegovic van de Bosnische Moslims laten weten geen vresdesakkoord te kunnen ondertekenen zolang Karadzic en Mladic aanblijven als 'president' en 'opperbevelhebber'. De Amerikaanse regering heeft gezegd geen troepen beschikbaar te zullen stellen zoalng de twee nog in functie zijn.

In de Verenigde Staten zullen de vredesbesprekingen vandaag opnieuw bijgewoond worden door de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher. Speculaties dat een akkoord over een algehele vredesregeling op handen is, werden door woordvoerders van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken met kracht tegengesproken. Zij wezen er op dat er nog een lange weg te gaan is en dat de aanwezigheid van Christopher behulpzaam moest zijn “de bal aan het rollen” te krijgen. Bronnen bij het vredesoverleg melden aan dat bij het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag een aanklacht tegen een Bosnische moslim te verwachten is. (AFP, AP, Reuter)