Kabinet van Curaçao mag bezuinigen

WILLEMSTAD, 14 NOV. Het kabinet van Curaçao kan beginnen aan een serie saneringsmaatregelen. Vrijdag schaarde de Eilandsraad zich al achter dat beleid.

De vakbonden verzetten zich aanvankelijk fel tegen de bezuinigingen. Ze spoorden de bevolking zonder veel succes aan te staken. Maar aan de onderhandelingstafel lieten ze zaterdag hun bezwaren varen. Werkgevers en bonden, die een verslag van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) hebben gelezen, zien volgens premier Pourier “de ernst van de situatie in”.

De saneringsmaatregelen bestaan onder meer uit invoering van omzetbelasting per 1 juli 1996, versnelde inning van achterstallige belastingen, reductie van overheidssubsidies en privatisering van overheidsbedrijven en -diensten. Verder gaan de tarieven voor benzine, water, stroom en telefoon omhoog en komt er een loon- en prijsstop. Volgende week praat een delegatie van Curaçao met het IMF. Afhankelijk van het resultaat zal het kabinet van Curaçao Nederland een overbruggingshulp vragen, waarbij het eiland denkt aan tweehonderd tot driehonderd miljoen gulden.