Israelische politici zijn geen seconde zonder begeleiding

TEL AVIV, 14 NOV. Ariel Sharon, de voormalige Israelische minister van defensie namens de Likud-partij ging begeleid door een veiligheidsagent naar het toilet in de Knesset. Waarnemend premier Shimon Peres was zelfs op een interne bijeenkomst van zijn eigen partij omringd door lijfwachten.

De Israelische binnenlandse veiligheidsdienst, Shin Beth, heeft na de moord op premier Yitzhak Rabin, tien dagen geleden, een 'ijzeren veiligheidscordon' gelegd om vooraanstaande politici van zowel de regeringspartijen als van de oppositie.

Peres woonde gisteravond een bijeenkomst bij met de leden van het centrale comité van zijn Arbeidspartij. Omringd door zenuwachtig kijkende veiligheidsagenten kwam hij de zaal binnen. Niets werd aan het toeval overgelaten: zelfs tussen de leden van dit hoogste gezagsorgaan van de partij zaten veiligheidsagenten. De partij koos overigens bij acclamatie Peres tot opvolger van Rabin als leider.

Shin-Beth lijkt na de blunder bij de bescherming van Rabin de veiligheid van de Israelische leiders op Amerikaanse leest te hebben geschoeid. Zelfs bij officiële gelegenheden moeten hoge gasten, ook ministers, naamkaartjes op hun kleding dragen. Opperrabbijn Israel Lau, een 'bekende Israeliër', werd gisteren door een veiligheidsagent behandeld alsof hij een potentiële terrorist was, toen hij op een officiële bijeenkomst geen naamkaartje droeg.

Voor vandaag was langs elektronische weg een persconferentie met Shimon Peres aangekondigd. De plaats van de ontmoeting werd geheimgehouden. De journalisten moesten zich ergens bij een benzinestation verzamelen en zouden vandaar met een bus, na een scherpe veiligheidsinspectie, naar de ontmoetingsplaats met Peres worden gebracht.

Zowel de politici als het Israelische volk zullen aan deze nieuwe situatie moeten wennen omdat juist het open en directe contact van de politieke leiders met het volk op markten en op straat een van de aardige aspecten van de Israelische democratie was. De minister van politie, Moshe Shahal, zei gisteravond dat de strikte veiligheidsmaatregelen een voorlopig karakter hebben. Gezien aanhoudende berichten, ook vanmorgen nog over mogelijke nieuwe aanslagen en het opblazen van moskeeën om het vredesproces te laten ontsporen, is dit misschien wat te optimistisch.