Hoger bod WFC in gevecht om bank First Interstate

NEW YORK, 14 NOV. De Amerikaanse bank Wells Fargo & Co (WFC) heeft zijn vijandige bod op branchegenoot First Interstate verhoogd van 10,1 miljard tot 10,9 miljard dollar (17,5 miljard gulden). Wells Fargo maakte gisteren ook bekend een juridische procedure te beginnen tegen de vorige week aangekondigde fusie van First Interstate met First Bank.

De verhoging van het bod betekent een verheviging van de overnamestrijd om First Interstate die een maand geleden is ontbrand in de Verenigde Staten. Op 17 oktober deed WFC een bod van 10,1 miljard dollar op First Interstate, dat is gevestigd in Los Angeles, maar stuitte op verzet van de directie. First Interstate ging daarop op zoek naar een 'witte ridder' en meende die te hebben gevonden in First Bank System in Minneapolis. Vorige week kondigden First Interstate en First Bank een fusie aan, met een waarde van 10 miljard dollar (16 miljard gulden) in aandelen.

WFC heeft nu de aanval geopend op de fusieplannen van First Interstate en First Bank. WFC biedt nu tweederde van zijn beursgenoteerde aandeel voor een aandeel First Interstate, tegen 0,625 van het WFC-aandeel een maand geleden. Bovendien wordt de bieding nu rechtstreeks aan de aandeelhouders gedaan via een openbaar bod, terwijl vorige maand de directie werd benaderd. “Ons bod is beter dan dat van First Bank en we vinden het te overtuigend om het te kunnen negeren”, zei bestuursvoorzitter P. Hazen van WFC gisteren.

De beleggers op de effectenbeurs van New York leken het daarmee eens te zijn. Nadat de aandelenkoersen op Wall Street hadden gereageerd kwam het bod van WFC neer op 141 dollar per aandeel First Interstate, 3 dollar meer dan het bod van First Bank. Hazen heeft al laten doorschemeren het bod eventueel nog verder te willen verhogen. Volgens hem is de steun voor het bod onder aandeelhouders groter dan de reactie op de beurs suggereert; Hazen zou al een steunbetuiging hebben ontvangen van enkele grootaandeelhouders in First Interstate.

WFC heeft ook de oorlog verklaard aan de directie van First Interstate, die de bank wil laten verwijderen bij een stemming op een aandeelhoudersvergadering. De aangekondigde juridische stappen zijn vooral gericht tegen de 'gifpil-constructie' die First Interstate in de maak heeft om de bieding door First Bank te beschermen. First Interstate voelt niets voor een overname door WFC, omdat die van plan is fors te snijden in het personeelsbestand. (AP)