Hagemeyer zet opmars voort op sterk Damrak

AMSTERDAM, 14 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs stond vanmorgen in het teken van Hagemeyer. Het handelshuis boekte een koerswinst van 1,30 gulden op 84 gulden en zette daarmee zijn opvallende opmars van de afgelopen dagen voort. De AEX-index van toonaangevende fondsen noteerde tegen het middaguur een stijging van 1,5 punt op 458,91 punten.

AMSTERDAM In enkele dagen heeft de koers van het aandeel Hagemeyer vier gulden gewonnen. Het handelshuis heeft in de afgelopen weken een aantal analisten overtuigd van de gunstige toekomstperspectieven. bpVooral de financiële waarden en uitgevers leverden vanmorgen een bijdrage aan de opmars van de AEX-index. Verzekeraar Aegon, die zijn winstverwachting voor het weekeinde naar boven bijstelde, kreeg er 1,30 gulden bij op 63,10 gulden. Ook Fortis deed het goed met een winst van 1,20 gulden op 101 gulden. xpUitgever VNU, die binnenkort met een aandelensplitsing komt, noteerde 90 cent hoger op 235,70 gulden. Wolters Kluwer boekte nog meer winst: 1,70 gulden op 142,70 gulden.

Chemieconcerns DSM en Akzo boekten winsten van respectievelijk 60 cent op 123 gulden en 20 cent op 174,10 gulden. Papierproducent KNP BT steeg met 60 cent tot 43,50 gulden. Onder de hoofdfondsen viel vooral Stork uit de toon met een verlies van 40 cent op 36,80. Ook Hoogovens moest terrein prijsgeven: 70 cent op 54,60 gulden. Unilever, dat zich gisteren goed handhaafde ondanks de uitkering van 1,48 gulden interim-dividend, noteerde tegen het middaguur 90 cent lager op 202,60.

De Europese valutamarkt toonde zich vanmorgen nauwelijks onder de indruk van de begrotingsperikelen in de Verenigde Staten. In Amsterdam opende de dollar vanmorgen op 1,5885 gulden, iets boven de slotkoers van 1,5870 gulden van gisteren. De tijdelijke oplossing van het ministerie van financiën voor het nakomen van de rente- en aflossingsverpichtingen op de staatsschuld heeft beleggers gerustgesteld. In de koers van het pond sterling kwam weinig verandering. De Britse munt stond vanmorgen op 2,4725 gulden na een slot van 2,4735 gulden gisteren. De Franse franc noteerde met een koers van 32,445 gulden per honderd fractioneel boven de slotkoers van de voorgaande dag. De lire steeg van 0,9930 per duizend naar 0,9955 gulden.

NEW YORK Wall Street was gisteren in de ban van het begrotingsconflict tussen president Clinton en het Congres. Clintons veto tegen verhoging van het Amerikaanse kredietplafond zorgde aanvankelijk voor druk op de koersen. De noodmaatregelen van minister van financiën Rubin die de aflossing en rentebetalingen op de staatsschuld met een herziening van het veilingsschema voorlopig heeft gegarandeerd, zorgde voor herstel op de obligatiemarkt. De aandelenkoersen volgden. Per saldo resulteerde voor de Dow Jones-index een winst van 2,53 punten. De index van dertig toonaangevende fondsen eindigde op een nieuw record van 4872,90 punten. TOKIO De beurs van Tokio was vandaag fractioneel hoger. De Nikkei-index van de 225 fondsen steeg met 13,05 punten tot 17.802,51. In Japan wordt met spanning gewacht op een overheidsrapport dat een nieuwe schatting zal geven over de omvang van de oninbare leningen van Japanse banken.