Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Groei Duitse economie vlakt af tot 2 procent

BONN, 14 NOV. De economische groei in Duitsland zal dit jaar beperkt blijven tot 2 procent. Ook voor 1996 zit er niet meer dan 2 procent groei in het vat.

Dit staat in het najaarsrapport van de Vijf Wijzen, een adviescommissie van de regering in Bonn. De vijf professoren die de commissie vormen, gingen er vorig jaar nog vanuit dat de groei in hun land dit jaar op 3 procent zou uitkomen. Ze zitten nu met hun voorspellingen nog lager dan de zes belangrijkste onderzoeksinstituten van Duitsland die vorige maand hun groeiramingen al verlaagden tot 2,25 procent voor 1995 en 2,5 procent voor 1996.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hield het kort daarvoor in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie nog op een te verwachten vooruitgang in Duitsland van respectievelijk 2,6 en 2,9 procent.

Het rapport van de Wijzen, een instituut dat al dertig jaar bestaat, wordt vandaag in Bonn officieel gepresenteerd, maar lekte gisteren al uit. In het stuk constateren ze dat de concurrentiepositie van het Duitse bedrijfsleven verder is verslechterd.

Het aantal werklozen in Duitsland zal in 1996 stagneren tot onder de 3,5 miljoen, maar nog altijd boven de 10 procent blijven. Het aantal komt in de oude Bondsrepubliek uit op gemiddeld 2,5 miljoen en op 1 miljoen in de oude DDR. De inflatie zal volgens de deskundigen dit jaar 1,75 procent bedragen en 2,25 procent in 1996.

Volgens de wijzen heeft het economische herstel in Duitsland in 1995 “aan kracht verloren”. De harde mark en de cao-afspraken zijn daar debet aan. De kans op een duurzaam herstel, die ook tot meer werk leidt, is twijfelachtiger geworden vergeleken met eind vorig jaar.

De economie in het westen zal dit jaar met een magere 1,5 procent groeien en volgend jaar met 2 procent. In het oosten zal de groei dit en volgend jaar op 7 procent uitkomen. Volgens de wijzen schiet het op met de wederopbouw in de oude DDR, maar de internationale concurrentiepositie is dubieus.

Het rapport voorspelt verder een groei van de comsumptieve uitgaven met 1,75 procent dit jaar en 2,5 procent in 1996 als gevolg van belastingverlichtingen. Ook de export groeit met 3,5 procent wat sterker dan dit jaar.

De wijzen willen dat de solidariteitsheffing, de belasting waarmee de Duitsers meebetalen aan de herenigingskosten, vanaf 1 januari 1997 jaarlijks met 2,5 procent wordt verlaagd. Ter financiering hiervan moet de overheid tussen 1997 en 1999 dertig tot veertig miljard mark besparen.

De adviesraad roept gewoontegetrouw op tot loonmatiging en flexibelere werktijden. Ook zijn de wijzen te porren voor de voorstellen van minister van financiën Theo Waigel voor extra begrotingsafspraken tussen de landen die lid zijn van de Europese Monetaire Unie (EMU). (DPA)