Elektronica-fonds BESI naar de beurs

AMSTERDAM, 14 NOV. Op het koersenbord van de Amsterdamse effectenbeurs verschijnt op 5 december een nieuw high tech fonds. Op die dag gaat BE Semiconductor Industries (BESI), dat fabrieken heeft in Zevenaar en Den Bosch, naar de beurzen van Amsterdam, Frankfurt en de Newyorkse elektronische schermenbeurs Nasdaq.

BESI brengt apparatuur voor de produktie van chips op de markt. Het bedrijf, dat naar verwachting van ING-analisten dit jaar een omzet van 377 miljoen gulden en een netto winst 26,7 miljoen haalt, is zowel actief in Europa als in de Verenigde Staten en Azië.

Beleggers kunnen vanaf vandaag inschrijven op een emissie van 8 miljoen aandelen. De inschrijving verloopt via het zogeheten bookbuilding-systeem. Binnen een bandbreedte van 17,40 gulden en 20,57 gulden moeten beleggers aangeven hoeveel aandelen en tegen welke prijs zij die willen hebben. De inschrijving sluit uiterlijk 1 december. Hoe de aandelen worden verdeeld over de drie verschillende beurzen wordt daarna bekend gemaakt, evenals hoeveel aandelen elke inschrijver krijgt toegewezen.

De transactie wordt gecoördineerd door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley; ING en Kempen & Co zijn lid van het bankensyndicaat. Het syndicaat heeft om de koers na uitgifte van de aandelen te stabiliseren een optie op nog eens 1,2 miljoen aandelen (de zogeheten green shoe). Het aantal aandelen vóór de emissie bedraagt 15,8 miljoen.

BESI is nu nog volledig in handen van de Duitse investeringsmaatschappij Berliner Elektro Holding. De opbrengst van de beursgang zal BESI gebruiken om leningen en dividenden aan Berliner Elektro te betalen en om te investeren in nieuwe fabrieken.

BESI, ruim 1.200 werknemers, is een voortzetting van een voormalig dochter van het in Bilthoven gevestigde ASMI. Berliner Elektro, dat deze deze dochter in 1993 verwierf, wil de komende jaren een meerderheidsbelang in BESI houden.