Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkiezingen

Een tweede stemronde bij Guatemalteekse presidentsverkiezingen

GUATEMALA-STAD, 14 NOV. De conservatieve kandidaat voor het presidentschap van Guatemala, Alvaro Arzu, heeft bij de zondag gehouden verkiezingen het grootste aantal stemmen gekregen, maar waarschijnlijk net niet genoeg om een tweede ronde overbodig te maken. Dat blijkt uit voorlopige uitslagen.

De zakenman Arzu (49), leider van de Partij voor Nationale Vooruitgang (PAN), behaalde in de hoofdstad Guatemala-Stad volgens de laatste tellingen meer dan zestig procent van de stemmen, maar kwam op het platteland uit op ruim 40 procent. De kandidaat noemde winst in de eerste ronde gisteren “zeer goed haalbaar”. Arzu heeft daartoe vijftig procent van de stemmen nodig. De opkomst was laag: gemiddeld veertig procent van de stemgerechtigde Guatemalteken bracht zijn stem uit.

De tellingen werden maandagochtend vroeg kort na middernacht onderbroken door een stroomstoring die grote delen van het land trof. Er was geen onmiddellijke verklaring voor de storing. Aanvankelijk werd gespeculeerd dat linkse guerrilla-strijders, die voor de verkiezingen voor het eerst sinds het begin van de burgeroorlog 35 jaar geleden een eenzijdig bestand hadden uitgeroepen, een aanslag op een centrale hadden uitgevoerd. Na anderhalf uur keerde de stroom terug.

Definitieve uitslagen worden pas over enkele dagen verwacht. Als Arzu geen absolute meerderheid haalt, moet hij op 7 januari uitkomen tegen de nummer twee: Alfonso Portillo, kandidaat van het rechtse Republikeinse Front van Guatemala (FRG), dat onder de twintig procent van de stemmen haalde. Het FRG wordt geleid door de voormalige dictator generaal Rios Montt, die zelf een verbod kreeg opgelegd om mee te doen wegens zijn rol tijdens een militaire staatsgreep in 1982.

Arzu heeft gezegd een einde te willen maken aan corruptie en discriminatie van de inheemse bevolking. Montts partij zegt te staan voor het handhaven van het gezag en de openbare orde. Het linkse Democratische Front voor een Nieuw Guatemala (FDNG) behaalde naar verwachting circa zeven procent van de stemmen. (Reuter, AFP)