Deense concurrentie voor KPN in strijd om Belgacom

ROTTERDAM, 14 NOV. Het Nederlandse KPN heeft een nieuwe concurrent in de biedingsstrijd rondom het te privatiseren Belgische telecom-bedrijf Belgacom. Gisteren maakte het Deense Tele Danmark bekend samen met Singapore Telecom en het Amerikaanse Ameritech een collectief een bod te doen op Belgacom. KPN wil Belgacom samen met zijn partner Swiss Telecom overnemen.

Volgens woordvoerder K. Ruberg van Tele Danmark maakt de eigen bieding een goede kans. Hij legt daarbij de nadruk op het internationale karakter van het consortium. “Zijn KPN en Swiss Telecom zulke internationale bedrijven?”. Ruberg noemt ook de ervaring die Tele Danmark heeft met de overgang van een staatsbedrijf naar een privé-onderneming.

Als reactie op de Deense stap zegt de woordvoerster van KPN dat ze zich “goed kan voorstellen dat Belgacom een goede keuze wil hebben tussen een aantal biedingen”. De afgelopen weken vielen verschillende kandidaten voor Belgacom af, waarna de Nederlands-Zwitserse combinatie als enige overbleef.

De woordvoerster van KPN wil niet ingaan op het internationale karakter van de nieuwe concurrent. “Dat is ter beroordeling aan het Belgische ministerie.” Ze wijst wel op het feit dat het Europese telecom-netwerk Unisource, waarvan KPN deel uitmaakt, “het grootste in Europa” is. Bovendien bestaat er een alliantie met de Amerikaanse telecom-gigant AT&T en hebben KPN en Swiss Telecom onlangs een belang genomen in het Tjsechische telecommunicatiebedrijf.

Vorige maand trokken belangrijke concurrenten van KPN in de strijd om Belgacom zich terug. British Telecom en Bell Atlantic uit de Verenigde Staten maakten bekend niet langer geïnteresseerd te zijn. Ruberg zegt dat deze ontwikkeling niets te maken heeft met het in de biedingsstrijd stappen van Tele Danmark. Tele Danmark “trekt zijn eigen plan” en was al langer geïnteresseerd in Belgacom.

Voor Tele Danmark is België volgens Ruberg “een belangrijke markt met een solide economie en goede perspectieven voor groei”. Belgacom heeft bovendien een “sterke marktpositie waaruit voordelen gehaald kunnen worden voor toekomstige ontwikkelingen”.

De definitieve biedingen voor Belgacom verwacht het Belgische ministerie van verkeer eind deze maand, waarna de regering een beslissing zal nemen met welke partner Belgacom in zee gaat. Die partner krijgt een aandeel van 49,9 procent in het Belgische telecombedrijf in handen.