Aristide: beëindig 'illegale' controles

PORT-AU-PRINCE, 14 NOV. De Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide heeft gisteren een oproep gedaan de openbare orde te bewaren nadat op verscheidene plaatsen in Haïti gewelddadigheden waren uitgebroken. “Het is goed mogelijk dat dit uit de hand loopt”, aldus Aristide. “Dat zullen we nooit accepteren”.

De ongeregeldheden braken dit weekeinde uit toen burgers barricades opwierpen en personen onderzochten op het dragen van wapens. In Port-au-Prince zouden daarbij gisteren zeker vier mensen zijn omgekomen. Ook werden huizen in brand gestoken. In een buitenwijk van Port-au-Prince heeft een menigte zondag een voormalige soldaat met messteken en slagen om het leven gebracht toen deze weigerde zijn pistool af te geven.

Later braken gewelddadigheden uit in andere delen van Haïti, vooral in de stad Gonaïves, 177 kilometer ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince.

De wapencontroles zijn een reactie op de dood, vorige week, van twee parlementariërs. De twee, beide bij de jongste verkiezingen in het parlement gekozen voor Aristide's Lavalas-partij, werden door onbekenden met automatische geweren gedood toen zij in een auto door Port-au-Prince reden. Een van de twee, Jean-Hubert Feuille, was een neef van Aristide. De president woonde zaterdag hun begrafenis bij. De politie heeft inmiddels het dragen van wapens verboden en alle wapenvergunningen tijdelijk ingetrokken.

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Haïti, Lakhdar Brahimi, heeft het zoeken naar wapens door particuliere burgers gisteren “illegaal” genoemd. Hij zei dat de VN “niet werkeloos zouden blijven toezien”. “Alleen de politie heeft het recht auto's te doorzoeken; de barricades zullen worden ontmanteld”, aldus de VN-gezant. (Reuter)