Arbiter Jol verliest geding tegen KNVB

UTRECHT, 14 NOV. Voetbalscheidsrechter Dick Jol heeft het kort geding verloren dat hij vorige week had aangespannen tegen de KNVB. Dit heeft de Utrechtse rechtbankpresident mr. P. Broekhoven vanmorgen bekendgemaakt. Jol had in kort geding gevraagd om een 'wijze man of vrouw' die moest onderzoeken of de voetbalbond de Haagse arbiter op non-actief heeft mogen stellen naar aanleiding van diens vermeende gokactiviteiten bij wedstrijden die hijzelf nog moest fluiten.

Volgens rechter Broekhoven heeft een dergelijke adviseur geen juridische bevoegdheden bij een onafhankelijk onderzoek. De 'wijze man of vrouw' mag bijvoorbeeld niet onder ede worden ondervraagd. Ook Jols eis tot schadevergoeding willigde de rechtbankpresident niet in. Bovendien werd de arbiter veroordeeld tot het betalen van de kosten die aan het kort geding zijn verbonden. Jol kreeg van mr. Broekhoven het advies een civiele bodemprocedure te beginnen tegen de KNVB.

De president was verder van oordeel dat de KNVB in zijn recht stond de scheidsrechter op non-actief te stellen. Jol heeft niet kunnen aantonen dat hij een arbeidsovereenkomst met de bond heeft. Een Nederlandse arbiter heeft geen contract met de KNVB. Die mag derhalve zelf bepalen of en wanneer hij een fluitist het veld laat betreden.

Nader onderzoek moet uitwijzen of Jol om financiële gronden afhankelijk is van het fluiten. Elke arbiter ontvangt in Nederland duizend gulden voor een geleide profwedstrijd. Behalve met fluiten is Jol ook actief als beheerder van een party-centrum.

Na afloop van de uitspraak gaf Jol een korte verklaring. “Ik ben natuurlijke uitermate teleurgesteld, dat lijkt me logisch. Ik ga nu met mijn advocaten bestuderen hoe we de zaak verder aanpakken.” Volgens zijn advocaat mr. C. Bottinga is “de kans groot dat we het hierbij niet laten zitten”.

Volgens H. Rozie, hoofd publiciteit van de KNVB, heeft de rechtbank het standpunt van de bond bevestigd. “Deze uitspraak schept in elk geval duidelijkheid. Met een scheidsrechter die zo in opspraak is, kunnen we niet doorgaan. En iemand komt natuurlijk niet zomaar in opspraak. We hebben duidelijk onderzoek gedaan en alle geruchten nauwkeurig nagetrokken”, vertelde Rozie, die verder benadrukte dat de KNVB “geen goed gevoel” overhoudt aan de rechtzaak. “Wij zitten echt niet op zo'n affaire te wachten. Het is niet onze bedoeling Jol te beschadigen.”

Jol heeft tot nu toe steeds ontkend dat hij in het verleden in een Haagse groentezaak op 'eigen wedstrijden' heeft gegokt. De zaak kwam twaalf dagen geleden in het nieuws, aan de vooravond van het TROS-programma Deadline. In de bewuste tv-uitzending stelde een anonieme tipgever de vermeende gokactiviteiten aan de kaak. Jols tweede advocaat, mr. A.G. Castermans, sprak vorige week tijdens het kort geding over “aanwijzingen van hoogst twijfelachtige waarde”.

De KNVB was via dezelfde tipgever in een eerder stadium op de hoogte gebracht van het gerucht dat Jol illegaal gokte. De scheidsrechter zou de bewuste wedstrijden zodanig hebben beïnvloed dat hij een aanzienlijk bedrag kon opstrijken. De bond besloot Jol op non-actief te zetten. Aan de buitenwereld werd bekendgemaakt dat de scheidsrechter wegens ziekte niet kon fluiten. Jol spande het kort geding aan omdat hij zich “uit het veld voelde gestuurd zonder dat hij wist welke overtreding hij had gegaan”.

Voor Jol zijn de gevolgen van de uitspraak van vanmorgen zeer ongunstig. De 39-jarige arbiter zal via een langdurige civiele bodemprocedure zijn gelijk moeten halen.

Voor de KNVB betekende de uitspraak een overwinning, nadat de bond de afgelopen weken twee keer een kort geding had verloren. De geschorste voetbalclub WKE uit Emmen mocht van de rechter aan de competitie deelnemen, ondanks beschuldigingen dat de Drentse amateurclub bij molestaties betrokken was. Vorige week werd de KNVB in het ongelijk gesteld bij de rechtzaak tegen het Groningse meisje Nicole Delies. De talentvolle speelster van GVAV-Rapiditas eiste toestemming in de jongenscompetitie uit te komen. De rechter gaf haar gelijk.