Winnaarsgeluk redt hockeyers van Den Bosch

ROTTERDAM, 13 NOV. Het was het bekende geluk van de koploper. Den Bosch leek in de hockeyhoofdklasse verdiend een punt te gaan verspelen bij hekkesluiter Victoria, maar vijf minuten voor tijd bezorgde Michiel Jansen met een fraaie actie de Brabanders toch nog de winst (2-1). “Als je bovenaan staat, werkt alles mee”, concludeerde de Bossche captain Marc Lammers na afloop in Rotterdam . “Ik had ook steeds het idee dat we nog wel zouden scoren. Vorig jaar dacht ik bij zo'n gelijkmaker: shit, daar gaat onze overwinning.”

Den Bosch is de verrassing tijdens de beginfase van de competitie. De hockeyers vergelijken zich met provinciegenoot Willem II in het voetbal. Ze hebben ook niet de illusie dat ze koploper kunnen blijven. “We leven boven onze stand”, gaf viervoudig international Lammers grif toe. Maar zo lang het duurt genieten ze met volle teugen van hun hoge klassering. “Het was vorige week vervroegd carnaval bij ons.” Door de zege op Bloemendaal belandde Den Bosch toen op de eerste plaats in de hoofdklasse en dat was in de historie van de vereniging nog niet voorgekomen. Daarom zal die wonderbaarlijke stand ook ingelijst in het clubgebouw komen te hangen.

Officieel staat Den Bosch na afgelopen weekeinde niet meer bovenaan. De club heeft nog wel hetzelfde aantal punten als Bloemendaal, maar die club heeft na de 3-0 zege op Pinoké een beter doelsaldo. Hoe ver zal de Brabantse ploeg nog zakken? “We dromen niet van de play-offs”, zei aanvoerder Lammers.

Trainer-coach Roger van Gent is al blij met een positie “in het linkerrijtje op Teletekst” - dat betekent bij de bovenste zes clubs. “Dat klinkt misschien bescheiden, maar ik heb collega's zo op hun gezicht zien gaan. Als we dit tot de winterstop volhouden, doe ik een nieuwe voorspelling”, aldus Van Gent die vorig seizoen met de vrouwen van Den Bosch al verrassend de laatste vier haalde. De voorzichtigheid is begrijpelijk. Vorig seizoen kon Den Bosch ternauwernood degradatie naar de overgangsklasse voorkomen. Men kijkt wel uit om overmoedig te worden. Maar angst voor een plaats in de onderste regionen lijkt ongegrond. Zeven potentiële eerste-elftalspelers hebben Den Bosch dit seizoen versterkt. Keeper Roland Jansen is de bekendste nieuwkomer. De international is Bosschenaar, maar speelde tien jaar lang bij Oranje Zwart in Eindhoven. Jansen speelde een seizoen in de Brabantse hoofdstad, maar toen Den Bosch degradeerde besloot hij weer te verkassen. Dit seizoen verdedigt hij het Bossche doel alsof hij er nooit is weggeweest.

Jansen, spelend met rugnummer nul, is belangrijk voor Den Bosch. “Er stáát iemand. Hij is een goede coach”, aldus Van Gent. “Hij zorgt er voor dat we voor de wedstrijd al op scherp staan”, vertelt Lammers. Het was voor sommige spelers wel even wennen. Jansen neemt geen blad voor de mond en kan behoorlijk tekeergaan. Zijn stem galmt regelmatig over het kunstgras. “Hé, houd je bek nu eens!” Voor zijn komst hadden ze het daar bij Den Bosch al uitgebreid over gesproken. “Maar wat buitenstaanders niet weten is dat hij erg positief met de spelers bezig is. Hij is zeker niet alleen een schreeuwlelijk”, vertelde Lammers.

Jansen heeft ook het recht van spreken. Hij is misschien wel de beste keeper van de wereld. Bij Victoria kon hij zijn faam niet waarmaken. Jansen was mede schuldig aan de gelijkmaker van de Rotterdamse club. “Een suf doelpunt”, noemde een Bossche supporter het. Die goal van Job Lloyd leek het gepromoveerde Victoria het tweede punt in dit seizoen te gaan bezorgen. Totdat het alsnog 1-2 werd, een gelukkige overwinning.

Eerder in deze competitie had Den Bosch nog heel overtuigend van clubs uit de onderste helft van de ranglijst gewonnen: 4-1 tegen Pinoké en 5-0 tegen Hattem. “Dit komt ook door die koppositie”, analyseerde Van Gent in Rotterdam het matige spel van zijn ploeg. “Het is allemaal nieuw. Ineens waren ze niet bereid een meter extra te lopen. Ze dachten te snel dat ze er al waren. Vooraf was ik daar al bang voor. Het is ook niet niks om bovenaan te staan.”

    • Hans Klippus