Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Werknemers PTT krijgen waarschuwing

ROTTERDAM, 13 NOV. Een groot aantal werknemers van PTT Telecom heeft een brief ontvangen waarin de bedrijfsleiding waarschuwt dat wangedrag kan leiden tot straffen, zelfs tot ontslag op staande voet.

Volgens woordvoerder M. Plachet van Koninklijke PTT Nederland in Groningen heeft de directie van het district Amsterdam “de aanzet gegeven” tot de brief. “Rotterdam en enkele andere districten hebben dat voorbeeld gevolgd”, aldus de PTT-woordvoerder vanochtend. Ze weet niet om hoeveel districten het precies gaat. Plachet wijst erop dat de maatregel is genomen “omdat er overal in Nederland normvervaging optreedt, ook binnen onze onderneming”.

Ontslag wacht werknemers, die “op enigerlei wijze misbruik maken van hun positie, PTT-eigendommen stelen of daar oneigenlijk gebruik van maken”. Ook zal de directie nauwkeuriger toezien op de gemaakte declaraties. Voorlichter A. Pastoors van de vakbond AbvaKabo zei vanmorgen “nog geen klachten van leden te hebben gehad over de brief”. Volgens Pastoors is de ondernemingsraad van het district Rotterdam geïnformeerd over de brief van de directie. “De ondernemingsraad is akkoord gegaan met de brief”, aldus de AbvaKabo-voorlichter. “Er zijn in Rotterdam recent dingen gebeurd die niet konden. Daarvoor zijn stevige straffen uitgedeeld, waarschuwingen, berispingen en zelfs ontslagen. De ondernemingsraad achtte het heel goed dat alle personeelsleden nog eens precies werden geïnformeerd over de geldende regels.”

Volgens de voorlichter van de AbvaKabo zijn de brieven niet naar de huisadressen van de PTT-werknemers gestuurd. “Ze zijn of worden te zijner tijd uitgereikt op het bedrijf, bij het werkoverleg. Ik kan nu nog niet zeggen hoeveel mensen het exact betreft.”