Volleybalsters schieten te kort op wereldniveau

ROTTERDAM, 13 NOV. De Europees kampioen in het vrouwenvolleybal, Nederland, blijkt op wereldniveau nog veel te kort te komen. De ploeg van bondscoach Bert Goedkoop leed in het toernooi om de World Cup in Japan zijn derde, vierde en vijfde nederlaag tegen respectievelijk de Verenigde Staten, Brazilië en Cuba. Het werd steeds 3-0. Nederland zal waarschijnlijk als zevende of achtste van de twaalf deelnemende landen eindigen. De eerste drie plaatsen zich voor de Olympische Spelen.

Nederland heeft volgend jaar nog twee mogelijkheden om kwalificatie af te dwingen. Met het oog op de toekomst geeft Goedkoop in de resterende wedstrijden in Japan de jeugdige wisselspelers een kans. Al tegen Brazilië, een dag na de ontluisterende nederlaag tegen de VS, en vanmorgen tegen Cuba kwamen Jolanda Elshof (20) en de Ingrid Visser (18) in het veld. Goedkoop heeft vooral veel vertrouwen in middenspeelster Visser. Zij mag, zo kondigde de coach aan, ook in de resterende drie duels meedoen.

Kroatië, verliezend EK-finalist en een van de volgende tegenstanders van Nederland, is nog niet kansloos voor een olympisch ticket. De ploeg verloor weliswaar al drie keer, maar deed dat tegen topteams. Waarschijnlijk plaatsen Cuba en China, beide ongeslagen, en Brazilië (één nederlaag) zich voor Atlanta. Thuisland Japan heeft twee keer verloren, maar ontmoet Brazilië en Cuba nog.