'Van den Broek niet in race voor Navo-topfunctie'

DEN HAAG, 13 NOV. Het Nederlandse kabinet blijft er bij dat EG-commissaris Van den Broek geen kandidaat is voor de post van secretaris-generaal van de NAVO. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken vanmorgen gezegd. Hij reageerde hiermee op speculaties in de buitenlandse pers dat nu ex-premier Lubbers is afgevallen, Van den Broek de beste papieren zou hebben voor de topfunctie bij de NAVO.

Minister Van Mierlo van buitenlandse zaken blijft bij zijn verklaring van afgelopen vrijdag dat Nederland met Lubbers het beste naar voren heeft geschoven wat het in huis had. De Nederlandse regering wil dat Van den Broek op zijn post blijft bij de Europese Commissie. Met het oog op de belangrijke intergouvernementele conferentie van volgend jaar wil Nederland niet een van zijn meest ervaren vertegenwoordigers kwijtraken, zegt een woordvoerder namens Van Mierlo.

In de Tweede Kamer wordt intussen iets minder stellig afwijzend gereageerd op een kandidatuur van Van den Broek als opvolger van de vorige maand teruggetreden NAVO-topman Claes. Maar Nederland zou pas wat moeten ondernemen als er bij de andere NAVO-landen een bijna unanieme roep is om Van den Broek, aldus de buitenland-deskundigen van de grote fracties in de Tweede Kamer.

Buitenland-woordvoerder G. Valk van de PvdA-fractie is uitermate terughoudend als het over de kandidatuur van Van den Broek gaat. “Voor Nederland moet het na het echec-Lubbers nu einde oefening zijn”, zegt hij. Wat hem betreft moet Nederland dan ook geen enkele activiteit ondernemen om Van den Broek naar voren te schuiven. Pas als alle andere NAVO-lidstaten te kennen hebben gegeven dat niemand anders dan Van den Broek de nieuwe secretaris-generaal moet worden, kan er een andere situatie intreden, meent Valk. De opmerkingen van VVD-fractievoorzitter Bolkestein, afgelopen vrijdagavond, die zei dat Nederland Van den Broek moet kandideren, noemde hij “prematuur”. Valk: “Dat doe je niet als je net zo'n bloedneus hebt opgelopen.”

De D66'er Van den Bos vindt ook dat Nederland zich “zeer terughoudend” moet opstellen. “Het initiatief moet nu van anderen uitgaan”, aldus Van den Bos. “Noch de regering, noch de Tweede Kamer moet nu uitspreken dat Van den Broek het moet worden. Laten we dat in godsnaam niet doen.”

VVD-woordvoerder Weisglas vindt dat Nederland Van den Broek niet nu naar voren moet schuiven, maar een kandidatuur ook niet moet uitsluiten. Het CDA was niet bereikbaar voor een reactie. De enige officiële kandidaat is de Deen Ellemann-Jensen, die vandaag in Parijs een ontmoeting had met de Franse minister van buitenlandse zaken.