Ten minste 33 doden door lawines in Nepal

KATMANDU, 13 NOV. Bij diverse lawines in Nepal zijn het afgelopen weekeinde ten minste 33 mensen om het leven gekomen.

Reddingswerkers in het oosten van het land hebben tot dusver de stoffelijke resten geborgen van 22 mensen die vrijdagavond tijdens een trektocht naar de Gokyo-Vallei, 18 kilometer ten zuiden van de Mount Everest, door de sneeuw werden overvallen. De 22 kwamen om het leven toen drie trekkershutten, waarin zich dertien Japanse toeristen, elf Nepalese gidsen en de twee eigenaars van de hutten bevonden, onder de sneeuw werden bedolven. Een reddingsploeg die het afgelegen gebied zondag bereikte, trof één Nepalese gids aan die de lawine overleefde. Eén Japanner en twee Nepalezen worden nog vermist. De trekkershutten bevonden zich nabij het dorpje Panga, op een hoogte van 4.791 meter.

Gisteren werden in Bagarchap, een dorpje in het district Manang in het westen van Nepal, de lichamen gevonden van elf toeristen. Dezen kwamen om het leven toen negen trekkershutten instortten bij een aardverschuiving. Onder de slachtoffers bevonden zich twee Canadezen, een Duitser en een Ierse. Ten minste 85 toeristen werden zondag door helicopters uit het berggebied geëvacueerd.

De aardverschuiving en de lawine werden beide veroorzaakt door een zware storm, afkomstig uit de Bengaalse Baai. Vanaf donderdag werd het land geteisterd door hevige regenbuien en sneeuwstormen. In het berggebied viel zo'n twee meter sneeuw. Het reddingswerk in de bergen werd bemoeilijkt doordat de slechte weersomstandigheden aanhielden. Helikopters gooiden voedselpakketten, medicijnen en kleding af boven de Gokyo-vallei, waar mogelijk nog meer toeristen vermist worden. (Reuter, AP)