Silva en Loroupe herhalen zege in marathon New York

NEW YORK, 13 NOV. Achter de finish in Central Park vielen German Silva en Tegla Loroupe elkaar zondag in de armen. De Mexicaan en de Kenyaanse hadden hun overwinningen van vorig jaar in de 25ste marathon van New York overtuigend herhaald. Beiden kregen 20.000 dollar en een auto ter waarde van 30.000 dollar. De Kenyaanse toucheerde bovendien een premie van 20.000 gulden voor haar tijd onder de 2.29.00.

Silva rekende in de laatste anderhalve kilometer af met de taaie Engelsman Paul Evans. Loroupe kwam na dertig kilometer alleen aan de leiding toen haar laatste concurrente, de Europese en wereldkampioene marathon Manuela Machado, het tempo niet meer kon volgen. De Portugese arriveerde met anderhalve minuut achterstand aan de eindstreep, gevolgd door de Belgische Lieve Slegers.

Het was zondagmorgen bitter koud in New York, toen de 27.900 deelnemers uit meer dan honderd landen aan de 26ste aflevering van de bekendste stadsmarathon ter wereld zich onderaan de Verrazano Narrows Bridge voor de start opstelden. De vroeg in de ochtend gevallen sneeuw was verdwenen, maar het was slechts vijf graden en er stond een koude wind. Dat had echter nauwelijks invloed op de tijden van de winnaars. De 27-jarige Silva was met zijn 2.11.00 zelfs 21 seconden sneller dan een jaar geleden. Loroupe won in 2.28.06.

German Silva ging zich pas in de laatste vijf kilometer met de strijd op kop bemoeien. De Mexicaan, die sinds zijn debuut in Rotterdam zijn vierde marathon liep, liet zich niet verontrusten door de 19-jarige Tanzaniaan Naasi Gwagwe, die direct na de start een grote voorsprong nam, maar na bijna twintig kilometer werd ingelopen. Ook de uitlooppoging van de Braziliaan André Luis Ramos baarde Silva geen zorgen. Bij het naderen van Central Park, waar tienduizenden dik ingepakte toeschouwers stonden, ontstond een kopgroep van zes lopers. Het waren de debuterende Kenyanen Simon Lopuyet en William Koch, Silva, diens landgenoot Isaac Garcia en de Portugees Pinheiro. Het zestal viel snel uiteen en zij aan zij streden Evans, Koech en Silva verder. Het hoge tempo was voor Koch te veel. Evans boog als laatste en raakte in de slotfase zes seconden achter op Silva. Tegla Loroupe droeg de overwinning op aan haar zuster Albina, die twee weken geleden overleed. De atlete hoorde het echter pas enkele dagen geleden, omdat haar familie haar voorbereiding op New York niet wilde verstoren. (ANP)